Δυτικό Μέτωπο: «Κατά της αδειοδότησης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στα Μέγαρα»

Τι απαντά ο αρμόδιος εκπρόσωπος της εταιρείας ανακύκλωσης πλαστικών

Από τις 13/10/21 έως 24/11/21 έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργου με τίτλο: «Μονάδα ανάκτησης υλικών από μη επικίνδυνα σύμμεικτα ανακυκλώσιμα απόβλητα (ΚΔΑΥ), επεξεργασίας και αποθήκευσης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων και συναποτέφρωσης», εταιρείας που εδρεύει στο ΒΙ.ΠΑ. – ΒΙΟ.ΠΑ. Μεγάρων, στη θέση «Παππά – Περιβόλι».

Ο συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δυτικής Αττικής – Δυτικής Αθήνας: Δυτικό Μέτωπο, «έχει επανειλημμένα διακηρύξει την αντίθεσή του στην καύση των αποβλήτων και των απορριμματογενών καυσίμων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του και «στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους πολίτες, τους φορείς, τις άλλες συλλογικότητες και τις πολιτικές οργανώσεις, ιδιαίτερα της Δυτικής Αττικής, να αντισταθούν στην προσπάθεια περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας καύσης αποβλήτων στα Μέγαρα».

Καταλήγοντας, «καλεί τους φορείς που γνωμοδοτούν θεσμικά, να τοποθετηθούν αρνητικά, γνωρίζοντας ότι δεν απορρίπτουν, απλά, μια επιβλαβή τοπική δραστηριότητα, αλλά ένα γενικότερο μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων».

Το megaratv επικοινώνησε με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της εταιρείας, Skyplast, περί της οποίας γίνεται ο λόγος, κ. Ελευθέριο Μπαστάκη, ο οποίος ερωτηθείς αρνήθηκε απόλυτα και κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση και πρόθεση της εταιρείας για επεξεργασία αποβλήτων με καύση ή οποιονδήποτε άλλο επιβλαβή τρόπο για το περιβάλλον και την περιοχή.

Ισχυρίστηκε διεξοδικά πως το όλο θέμα αφορά στο 5% επί της συνολικής παραγωγής ανακύκλωσης και αποτελείται από πλαστικά είδη και συσκευασίες που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, είτε γιατί παραλαμβάνονται κατεστραμμένα, είτε έχουν αλλοιωθεί λόγω κακής χρήσης πριν φθάσουν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης. (π.χ. ένα κομμένο πλαστικό 5λιτρο δοχείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί πλαστικό χρώμα και κατόπιν ξεράθηκε στα τοιχία του δοχείου).

Ο κ. Μπαστάκης ανέφερε ότι «ουδέποτε η Skyplast αιτήθηκε άδεια δημιουργίας μονάδας καύσης αποβλήτων αφού οι οδηγίες του Υπουργείου είναι απολύτως ξεκάθαρες και απαγορευτικές σε κάτι τέτοιο». Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η εταιρεία αιτείται άδειας δημιουργίας αεριοποίησης πλαστικών που δεν δύνανται να ανακυκλωθούν και αποτελούν στην ουσία το υπόλειμμα της παραγωγής. Πρόκειται για σύστημα Γερμανικής τεχνολογίας, φιλικό στο περιβάλλον και λειτουργεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο μετατρέπει το μη δυνάμενο προς ανακύκλωση πλαστικό σε αέριο, τύπου υγραέριο. Στο δεύτερο στάδιο αυτό το υγραέριο καίγεται εκπέμποντας ρύπους ισοδύναμους με αυτούς ενός κοινού κινητήρα αυτοκινήτου».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ο κ. Μπαστάκης μας δήλωσε την πρόθεσή του, άμεσα και κατά την αυριανή ημέρα «να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, προς ενημέρωσή του, ούτως ώστε να άρει την οποιαδήποτε επιφύλαξη ή τον οποιοδήποτε ενδοιασμό», όπως ανέφερε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση – δημοσίευση του Δυτικού Μετώπου ΕΔΩ.

φωτογραφία ενδεικτική

Παρόμοια άρθρα

Back to top button