Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μεγάρων

Επιστρέφει στο Δήμο η διαχείριση λιμένων και παρόχθιας ζώνης μήκους 38 χιλιομέτρων.

Σε απόσταση μιας υπογραφήςβρίσκεται ο Δήμος Μεγαρέων από την ολοκλήρωση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) προς αυτόν.
Η επικείμενη απόφαση αναμένεται να επιφέρει σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη στους πολίτες του διευρυμένου Δήμου και θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο για τους αλιείς της περιοχής.

Μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης για δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο Δήμαρχος Μεγάρων, αφού αρχικά διασφάλισε την συμφωνία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και στο συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μεγάρων.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Με την σύσταση του Ν.Π.Δ.Δ. επιστρέφουν στο Δήμο Μεγαρέων τα λιμάνια της Νέας Περάμου και της Πάχης, ο προβλήτας Περάματος Μεγάρων που εξυπηρετεί τα πορθμεία της γραμμής ΜέγαραΣαλαμίνα, ο προβλήτας εκφόρτωσης αργού πετρελαίου ανατολικά της Πάχης, ο προβλήτας εκφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί Pεβυθούσα, όπως επίσης και η διαχείριση της ακτογραμμής, θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης μήκους 38 χιλιομέτρων στο Σαρωνικό κόλπο.
Με την σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μεγάρων, ο Δήμος Μεγαρέων, εκτός από την διαχείριση, αποκτά ένα ισχυρό αναπτυξιακό όπλο και επί πλέον αποκομίζει σημαντικά έσοδα.
Συγκεκριμένα ο Δήμος αποκτά έσοδα:
1.    Από τα τέλη ελλιμενισμού των πλοίων τα οποία ξεφορτώνουν αργό πετρέλαιο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, όπως επίσης και από την αντίστοιχη διαδικασία υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.
2.    Από τους κοινόχρηστους χώρους τους οποίους ενοικιάζουν τα καταστήματα στην παραλιακή ζώνη της πόλης
3.    Από είσπραξη τελών των πορθμείων (φέρι μποτ)

Είναι πολύ κρίσιμο να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα, όλα τα προαναφερόμενα τέλη κατευθύνονταν προς τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας παρά το γεγονός ότι τα έργα τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί στην παρόχθια ζώνη επιβάρυναν τους Δήμους.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ

Η διοίκηση του Δήμου, με τις συντονισμένες και στοχευμένες προσπάθειες και με όπλο την ιδιαιτέρως κρίσιμη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης για σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, βάζει τέλος σε ένανπαραλογισμό“, ο οποίος απαιτούσε από τους Δήμους Μεγαρέων και Νέας Περάμου να επενδύουν σημαντικά ποσά  στους λιμένες (φωτισμός, καλλωπισμός, παιδικές χαρές, εξοπλισμός καθαριότητας κλπ) ενώ ταυτόχρονα διοχέτευαν όλα τα έσοδα στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας.

Με το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ολοκληρώνει τη διαδικασία, μεταφέρονται στο Δήμο Μεγαρέων όλες οι αρμοδιότητες των υφιστάμενων Λιμενικών Ταμείων.

Μεταξύ άλλων το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο:
•    Χειρίζεται όλα τα θέματα, σχετικά με την εκμετάλλευση των χώρων της δικαιοδοσίας του
•    Εκπονεί προγράμματα ανάπτυξης
•    Χειρίζεται θέματα που αφορούν τις ζώνες λιμένων, ρυμοτομίας,, χωροταξίας και απαλλοτριώσεων
•    Εκπονεί τεχνοοικονομικές μελέτες έργων υποδομής και κτηρίων
•    Μελετά, επιβλέπει και παρακολουθεί τη λειτουργία, συντήρηση, ανακαίνιση και επισκευή των έργων κλπ.

ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΙΕΙΣ

Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και την επιστροφή των λιμένων στη διαχείριση του Δήμου, η διοίκηση αποκτά ένα ισχυρό αναπτυξιακό όπλο ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία των επαγγελματιών της αλιείας. Ο Δήμαρχος Μεγάρων Ιωάννης Μαρινάκης, βάζει τέλος στο καθεστώς που δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα στο επάγγελμα των αλιέων και δηλώνει ότι οι επαγγελματίες αλιείς δεν θα πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού.

Η ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με όλα τα προαναφερόμενα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών και των κατοίκων του Δήμου. Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για την σύσταση Λιμενικού Ταμείου και τη διαχείριση από το Δήμο ενός πολύτιμου τμήματος της περιουσίας του – την παρόχθια ζώνη  – χωρίς δυστυχώς για την περιοχή  να στεφθούν από επιτυχία.

Ο Δήμαρχος Μεγάρων Ιωάννης Μαρινάκης, δηλώνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα ακριβούς συντονισμού και στοχευμένης εργασίας, αποτελεί μόνο την αρχή.
Η Διοίκηση του Δήμου θα συνεχίσει να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να κερδίζει αυτά τα οποία δικαιωματικά της ανήκουν, θα συνεχίσει σε πείσμα των καιρών να προσφέρει αναπτυξιακές διεξόδους για το Δήμο και τους πολίτες του.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button