Δημόσιος διάλογος – Περιβάλλον

Η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τη διοίκηση. Η προστασία του Περιβάλλοντος δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση και καθήκον προς τις επόμενες γενιές, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της εικόνας του δήμου και προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Οι αποφασιστικές ενέργειες και τα έργα που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια διαχωρίζονται στα έργα που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη και τα έργα που αφορούν τις βελτιώσεις στο αστικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα τα προηγούμενα τρία χρόνια η διοίκηση του δήμου προχώρησε σε σημαντικές ενέργειες και έργα όπως:

Οριστικό λουκέτο στο ΧΥΤΑ Μεγάρων

Από το καλοκαίρι του 2011, με απόφαση του Δημάρχου κ. Ιωάννη Μαρινάκη ο ΧΥΤΑ Μεγάρων σφραγίστηκε και μία κατάσταση που δυσφημούσε την περιοχή πέρασε οριστικά στο παρελθόν. Τα απορρίμματα του δήμου μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Φυλής και ήδη έχουν εγκριθεί οι μελέτες για την αποκατάσταση της χωματερής και τη μετατροπή της σε χώρο πρασίνου.

Η διοίκηση συνέταξε τις μελέτες και θέτει ως στόχο για την επόμενη περίοδο την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων. Την εποχή που σε ολόκληρο τον κόσμο τα σκουπίδια από πρόβλημα μετατρέπονται -με τη σωστή διαχείριση- σε μοχλό ανάπτυξης, το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων θα συμβάλει  στην οικονομική αυτονομία του δήμου με την εξάλειψη του τεράστιου κόστους που σήμερα επιβαρύνει το δήμο

Ανακύκλωση απορριμμάτων στην πηγή

Ο δήμος Μεγαρέων έλαβε τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την δημιουργία συστήματος διαλογής στην πηγή (σπίτια) και επεξεργασίας βιοαποβλήτων (τα οργανικά απόβλητα από νοικοκυριά, όπως απόβλητα τροφίμων και κήπου, κλπ). Με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, σε 3000 οικίες σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, συλλέγονται τα βιοαπόβλητα και η επεξεργασία τους θα γίνεται στη μονάδα κομποστοποίησης του δήμου μας. Ο δήμος Μεγαρέων μπαίνει στην πανελλαδική πρωτοπορία, ενισχύεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης, μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που τελικά καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Φυλής, με τεράστιο οικονομικό όφελος για το δήμο και το περιβάλλον.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε καταθέσει περιλαμβάνει την κατασκευή Τοπικού Σταθμού Μεταμόρφωσης και ενός Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, και θα καταστήσει το δήμο μας πλήρως αυτόνομο με όφελος για τους δημότες που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εργοστάσιο Διαχείρισης Κοπριάς

Το σχέδιο για τη λειτουργία του εργοστασίου κοπριάς αποτελούσε εδώ και δεκαετίες τη μοναδική ουσιαστική λύση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής. Οι αποτυχημένες και σκανδαλώδεις προσπάθειες να λειτουργήσει αποδεικνύονταν μάταιες. Η διοίκηση Μαρινάκη, υλοποίησε το νέο σχέδιο και σήμερα το εργοστάσιο λειτουργεί. Πέρα από το τεράστιο όφελος από τη λειτουργία του εργοστασίου για το περιβάλλον της περιοχής μας, την οριστική απαλλαγή από την δυσοσμία που δυσφημούσε την περιοχή μας, ο δήμος μας, ως αποτέλεσμα της σύμβασης με την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, προσθέτει στα ταμεία του ετησίως το ποσό των 100.000 ευρώ.

Διαχείριση Λυματολάσπης

Η διαχείριση της λυματολάσπης- κατάλοιπα βιολογικού καθαρισμού αποτελούσε μία διαδικασία που πρόσβαλε την περιοχή και δημιουργούσε σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα. Η διοίκηση του δήμου, επέλεξε την προστασία του περιβάλλοντος από την πρόσκαιρη οικονομική επιβάρυνση και η λυματολάσπη μεταφέρεται σε εξειδικευμένα εργοστάσια διαχείρισης. Η διοίκηση σε συνεργασία με την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο κοπριάς, προχωρά στις διαδικασίες λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας της λυματολάσπης με τεράστιο οικονομικό όφελος για το δήμο.

Διαχείριση υδάτινων πόρων- Επαναχρησιμοποίηση ύδατος

Η διοίκηση έχει ολοκληρώσει τις μελέτες και θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή μονάδας η οποία θα αξιοποιεί το υδάτινο υπόλειμμα του βιολογικού καθαρισμού. Με το συγκεκριμένο έργο η διοίκηση στοχεύει και πετυχαίνει την αξιοποίηση του υδάτινου υπολείμματος, την σύνδεση του καθαρού νερού με το αρδευτικό δίκτυο και την παροχή δωρεάν νερού για αρδευτικούς σκοπούς στους αγρότες της περιοχής μας.

Πρωταρχικός στόχος της μονάδας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα από την υπερ-άντληση και φυσικά η οικονομική ελάφρυνση των αγροτών, ενός σημαντικού παραγωγικού κλάδου για την τοπική και εθνική οικονομία.

Αντιπλημμυρικά έργα

Η προστασία της περιοχής μας από το ενδεχόμενο πλημμύρων ήδη συντελείται με την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα της περιοχής. Ο δήμος Μεγαρέων ολοκλήρωσε και παρέδωσε τις μελέτες στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία πρόκειται να υλοποιήσει το έργο.

Ανάπλαση Καλλωπισμός Άλσους Θεόγνιδος

Με σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων, η διοίκηση Μαρινάκη άλλαξε την εικόνα στο νότιο τμήμα του άλσους Θεόγνιδος στα Πευκάκια. Το θεατράκι ανακαινίστηκε, ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, και πλέον η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους δημότες αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ακόμη ένα χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στόχος της διοίκησης παραμένει η συνολική ανάπλαση του άλσους.

Νέοι χώροι πρασίνου στα Μέγαρα

Η διοίκηση επέλεξε να μην επενδύσει σε τσιμέντο αλλά αντίθετα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ποιοτική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με στοχευμένες δράσεις καλλωπισμού της πόλης και με οάσεις πρασίνου. Η είσοδος της πόλης των Μεγάρων αναπλάστηκε όπως επίσης και εκτάσεις στην διασταύρωση Νίσσου με την ΠΕΟΑΚ,  στον κόμβο της οδού Βυζαντίου, επίσης πραγματοποιήθηκε ανάπλαση σε τμήμα της Λεωφόρου Αλεποχωρίου, σε οικόπεδο του δήμου στο Μελί και έχουν ήδη προγραμματιστεί αναπλάσεις σε διάφορα σημεία του δήμου. Η διοίκηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων χώρων πρασίνου σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο.

Ανακαίνιση-Δημιουργία Παιδικών Χαρών  σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο

Η διοίκηση του δήμου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ και προχώρησε στην ανάπλαση -ανακαίνιση 5 παιδικών χαρών του δήμου μας και στην κατασκευή νέων. Στη Νέα Πέραμο ουσιαστικά διαμορφώθηκε μία καινούρια παιδική χαρά, με υπερδιπλάσιο ωφέλιμο χώρο, με ασφαλή όργανα για τα παιδιά. Μια νέα παιδική χαρά δημιουργήθηκε στο κέντρο της πόλης των Μεγάρων. Η διοίκηση αναγνωρίζει ότι στο πρόγραμμα ανάπλασης των παιδικών χαρών του δήμου υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη κονδυλίων. Η διοίκηση προτίμησε να αναλάβει το πολιτικό κόστος της καθυστέρησης ανάπλασης κάποιων παιδικών χαρών από το να διατηρήσει μία κατάσταση που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.

Η διοίκηση εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για την ανάπλαση της Πλατείας 25ης Μαρτίου (πλατεία Σκουλούδη). Η νέα πλατεία θα είναι πολυεπίπεδη με εγκατάσταση νέας παιδικής χαράς και θα εγκατασταθούν φωτιστικά νέου τύπου με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων στις πολυσύχναστες περιοχές

Η διοίκηση, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση μέσω του Πρασίνου Ταμείου, για την τοποθέτηση πέντε βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων. Με του υπόγειους κάδους πυκνοκατοικημένες και τουριστικές περιοχές των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, «απαλλάσσονται» από την εικόνα των απορριμμάτων, ενισχύεται η καλαισθησία και η εικόνα των πόλεων.  Επίσης, το Πράσινο Ταμείο έχει εγκρίνει την προμήθεια από το δήμο μας ενός καινούριου απορριμματοφόρου.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Σε συνέχεια της επιτυχημένης υλοποίησης έργων από το Πράσινο Ταμείο έχει αξιολογηθεί θετικά μια σειρά έργων τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα στο 2014. Ένα από αυτά είναι ο φωτισμός παραλιακών περιοχών του δήμου Μεγαρέων με αυτόνομα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Ήδη εφαρμόζεται πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτήρια, αντικαταστάσεις λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και μεταξύ άλλων έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή «πράσινων δωμάτων» στο δημοτικό κατάστημα Νέας Περάμου και στο 5ο Δημοτικό σχολείο Μεγάρων.

Μέσα σε τρία χρόνια, ολοκληρώθηκαν έργα και ανατράπηκε πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει καταθέσει ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης ολοκληρώνει την εικόνα και η εφαρμογή του θα φέρει το δήμο Μεγαρέων στην πανελλαδική πρωτοπορία στα ζητήματα της διαχείρισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων.  Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση του σχεδίου θα συμβάλει στην αυτονομία και θα απαλλάξει το δήμο και τους δημότες από τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button