Δήμος Μεγαρέων: «Οι θρησκευτικές τελετές γίνονται με την επιμέλεια της Μητροπόλεως»

Δελτίο τύπουτου Δήμου Μεγαρέων πληροφορεί ότι οι Θρησκευτικές τελετές γίνονται με τη γενική επιμέλεια της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για την προστασία των πολιτών από την μετάδοση του κορωνοϊού. Στη συνέχεια αναφέρει:

Μετά τη δημοσιοποίηση του Προγράμματος του εορτασμού της τοπικής εορτής των Αγίων Έξι Μαρτύρων το οποίο γνωστοποιήθηκε με ΔΤ του Δήμου Μεγαρέων δημιουργήθηκαν επικριτικά σχόλια από συμπολίτες σχετικά με τη λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων όπως έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο και δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι λόγω των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ούτε θα γίνει κι εφέτος το βράδυ της 15ης Αυγούστου παραμονής της εορτής των πολιούχων Αγίων.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και της υπεύθυνης ενημέρωσης των συμπολιτών διευκρινίζονται τα παρακάτω:

«Η εορτή των πολιούχων Αγίων είναι εκδήλωση καθαρά Θρησκευτικού χαρακτήρα και ο Δήμος δεν εμπλέκεται στο τελετουργικό παρά μόνο με την συνδρομή του στον στολισμό γύρω από τον χώρο του Ιερού Ναού κι εφόσον γίνεται λιτανεία και στους χώρους της διαδρομής της περιφοράς των Αγίων Λειψάνων, στη φωταγώγηση της πόλεως και στην κατασκευή εξέδρας στην Κεντρική πλατεία της πόλεως των Μεγάρων, όπου γίνεται στάση της πομπής και εκφωνείται σχετικός χαιρετισμός από τον τοπικό Μητροπολίτη και πανηγυρική ομιλία με θέμα τους Άγιους Έξι Μάρτυρες από κάποιον άλλον Ιεράρχη προσκεκλημένο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος.

Το σχετικό Πρόγραμμα εορτασμού εκδίδεται από το Δήμο Μεγαρέων ύστερα από συνεννόηση και σχετική έγκριση του περιεχομένου από τον Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνον.
Τόσο πέρυσι, που δεν έγινε η περιφορά των Αγίων Λειψάνων όσο κι εφέτος που ΔΕΝ θα γίνει λόγω της πανδημίας και των μέτρων, που ισχύουν για την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού δεν είναι επιλογή ούτε του Δημάρχου ούτε του Μητροπολίτη.

Η σχετική απαγόρευση επιβάλλεται από τις σχετικές εγκυκλίους, και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που υφίστανται κι εφαρμόζονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του Κορωνοϊού, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Υγείας και προφανώς δεν μπορεί να παρανομήσει ούτε ο Μητροπολίτης ούτε ο Δήμαρχος.

Οπότε με όλα όσα προβλέπονται από την κείμενη Νομοθεσία ( ΚΥΑ 48487/30.7.21) για την προστασία των πολιτών από την πανδημία, θα γίνει ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός το βράδυ της Κυριακής 15ης Αυγούστου και η αγρυπνία και το πρωί της Δευτέρας η πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία με την τήρηση των μέτρων δηλαδή αποστάσεις, μάσκες, όχι συνωστισμός των πιστών».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

φωτογραφία αρχείου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button