Δήμαρχος Μεγαρέων για την επέτειο απελευθέρωσης των Μεγάρων το 1944

Για μια ακόμα χρονιά ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης,απευθύνει μήνυμα με αφορμή την 9η Οκτωβρίου, ημέρα επέτειο της απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα στρατεύματα της Ιταλογερμανικής κατοχής κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνδέοντάς την με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στις μέρες μας και λόγω της πανδημίας, προτρέποντας για ενότητα, αίσθημα ευθύνης, υψηλό φρόνημα και αίσθημα αγάπης για την πατρίδα.

Το μήνυμα έχει ως εξής:

Μεγαρίτες και Μεγαρίτισσες,

Η 9η Οκτωβρίου 1944, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην μακραίωνη ιστορία των Μεγάρων, αφού την ημέρα αυτή έγινε η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πόλεως των Μεγάρων, από τις ΙταλοΓερμανικές δυνάμεις της κατοχής.

Αυτή η επέτειος σήμερα, 76 ολόκληρα χρόνια μετά, φέρνει στο νου μας ημέρες μεγαλείου, δόξας, ηρωϊσμού, θάρρους, γενναιότητας και αυτοθυσίας των Μεγαρέων, όπως και όλων των Ελλήνων, για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Αποτελεί επίσης η 9η Οκτωβρίου 1944, ένα ακόμη ανεξίτηλο κληροδότημα των προηγούμενων γενεών προς εμάς τους νεώτερους, το οποίο θυμίζει την διαχρονική ευθύνη όλων μας, για τη διαφύλαξη της υπέρτατης αξίας, που είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πατρίδας, διότι όπως είχε πει από τον 6ο π.χ. αιώνα ο Μεγαρεύς ελεγειακός ποιητής ΘΕΟΓΝΙΣ « Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς», δηλαδή « Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την πατρίδα».

Στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα, ο Γερμανός Φρούραρχος κάλεσε τον τότε Δήμαρχο αείμνηστο ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΣΕΚΕ, Φαρμακοποιό και του ανακοίνωσε, ότι σε λίγο οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από τα Μέγαρα.

Ο Γερμανός αξιωματικός και ο τότε Δήμαρχος μετέβησαν στην Φυλακή των Γερμανών, που ήταν στο Υπόγειο του κτιρίου στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Χρ. Μωραϊτη, όπου απελευθέρωσαν ένα 16χρονο αγόρι, που ήταν κρατούμενο.

Στη συνέχεια ο Γερμανός Αξιωματικός παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα και το λουκέτο των φυλακών στον Δήμαρχο, τα οποία φυλάσσονται σε προθήκη, στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, στον 1ο όροφο του κτιρίου του Δημαρχείου.

Η αποχώρηση των Γερμανών έγινε στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4 και 10΄ το απόγευμα, ενώ στην συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στα Μέγαρα Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί Στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στο Αεροδρόμιο της Πάχης.

Ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας με σεβασμό στα γεγονότα και στα πρόσωπα, που συνδέονται με αυτήν και ασφαλώς πρέπει να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε, ότι οι Έλληνες πετυχαίνουμε θαύματα όταν είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Σήμερα στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε και στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και στην πανδημία του Κορωνοϊού που ταλαιπωρεί τους πάντες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να παραμείνουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ, έχοντας υψηλό φρόνημα, αισθήματα αγάπης προς την πατρίδα, σεβασμό και εκτίμηση σε όλους τους αγωνιστές της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες

Ο Δήμος Μεγαρέων έχει καθιερώσει από το έτος 2016, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 9η Οκτωβρίου 1944, ως επίσημη ΕΠΕΤΕΙΟ της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ των Μεγάρων από τα στρατεύματα της Ιταλο – Γερμανικής κατοχής, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο, πλήν όμως εφέτος δεν θα γίνουν επίσημες εκδηλώσεις, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Γρηγόρης Σταμούλης
Αντιστράτηγος ε.α.
Δήμαρχος Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button