Δ. Στεφάτου: «Αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε για τα ΕΛΠΕ είναι το συμφέρον του δημοσίου, των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής»

Δελτίο τύπου της υπεύθυνης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υποψήφιας βουλεύτριας στη Δυτική Αττική, Διονυσίας Στεφάτου, επισημαίνει τα καίρια σημεία από την τοποθέτησή της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, τη Δευτέρα 20/03, από το Δίκτυο Οργανώσεων των ΕΛΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η εκδήλωση είχε ως θέμα: «Τα ΕΛΠΕ πυλώνας της ενεργειακής και δίκαιης μετάβασης, στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας». Η τοποθέτηση της κ. Στεφάτου αφορούσε στον αναπτυξιακό ρόλο των ΕΛΠΕ, όπου ενδεικτικά ανέφερε τα ακόλουθα:

Αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε για τα ΕΛΠΕ, είναι το συμφέρον του δημοσίου, είναι το συμφέρον των εργαζομένων, αλλά είναι και το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής. Τα ΕΛΠΕ πρέπει να είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας, αλλά πρέπει να είναι και στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.

Η ανάπτυξη μεγάλων βιομηχανιών πρέπει να συνδυάζεται με μια αξία για την τοπική κοινωνία και μια αδιαπραγμάτευτη προστασία για το φυσικό περιβάλλον. Όμως μια ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη, μόνο υπό όρους περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Το Θριάσιο πεδίο είναι πληγωμένο περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Κι ενώ στη Δυτική Αττική συγκεντρώνεται η μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας, τα ποσοστά της ανεργίας είναι πολύ υψηλότερα συγκριτικά με αυτά της υπόλοιπης Αττικής. Κι αυτό είναι μια παραδοξότητα. Οι κάτοικοι ζουν με τον τρόμο ενός ατυχήματος, ζουν με τους ρύπους των φουγάρων.
Είναι αναγκαίος λοιπόν ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των ΕΛΠΕ, όπως αναγκαία είναι και η συστηματική συντήρησή του. Επίσης απαιτούνται λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Και φυσικά είναι αναγκαία η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους, από κατοίκους της περιοχής.

Παράλληλα, και με την ιδιότητα μου ως υπεύθυνη ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέρθηκα στην ανάγκη να επισπευστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας. Επενδύσεις και σχεδιασμοί που θα αφορούν στον εκσυγχρονισμό διαδικασιών και συστημάτων, στην ψηφιακή επιχείρηση, στη κυβερνοασφάλεια, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικότητας.
Επιπλέον, τόνισα την ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε νέους επιστήμονες ώστε να συμμετέχουν στον κλάδο των πετρελαιοειδών, ο οποίος υποχωρεί συνεχώς στις προτιμήσεις.

Τέλος, και ως γυναίκα μηχανικός, ανέδειξα τη σπουδαιότητα της δυναμικότερης αξιοποίησης του γυναικείου δυναμικού στον κλάδο, η οποία συνδέεται σημαντικά με βελτιωμένα αποτελέσματα και επιδόσεις των εταιρειών, βάση αποτελεσμάτων σχετικών ερευνών.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button