Δ. Μεγαρέων: Προγραμματισμός για κατασκευή καταδυτικού πάρκου στα Μέγαρα

Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, με κατασκευή Καταδυτικού πάρκου στα Μέγαρα:

Σήμερα στην εποχή της μεταπαγκοσμοποίησης, κερδίζει έδαφος η οικονομία της δημιουργίας καθόσον το βάρος της συνολικότερης έλλειψης πόρων πρωτοστατεί στην προστασία του περιβάλλοντος, όχι με τον τρόπο, που η οικολογία το έπραττε και απαγόρευε την οικονομική λειτουργία, αλλά αντιθέτως υπηρετεί το δόγμα ότι το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι διασώζονται μόνο μέσα από την οργανωμένη και με κανόνες ανθρώπινη δραστηριότητα.

Με αυτό ως δεδομένο ο Δήμος Μεγαρέων έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του Ιαματικού και Καταδυτικού Τουρισμού με δύο δράσεις. Δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στην Πάχη και Ιαματικά λουτρά στο Βουρκάρι στην Αγία Τριάδα.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

«Η Διοίκηση του Δήμου μας έχει προγραμματίσει την δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στην περιοχή μας κι έχει κάνει ότι πρέπει προκειμένου να γίνει αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης χωροθέτησης του θαλάσσιου χώρου, που προσδιορίζεται ανάμεσα στο μικρό και μεγάλο νησί στην Πάχη. Εξ άλλου φροντίζουμε παράλληλα για την ανάπτυξη Ιαματικού τουρισμού στο χώρο του Περιφερειακού Πάρκου της Αγίας Τριάδας, στο Βουρκάρι.
Προφανώς θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για το Δήμο μας.»

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας σχετικά με τη δημιουργία Καταδυτικού πάρκου δήλωσε:

«Τα καταδυτικά πάρκα είναι έργα, που εξασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη, γεγονός το οποίο δεν θα ωφελήσει εν προκειμένω μόνο πολίτες της κάθε περιοχής, που υποφέρει από την ένδεια πόρων αλλά και την ευρύτερη περιοχή μέσα από την μόχλευση, που θα προκαλέσει η συνεργατική οικονομία.

Ο καταδυτικός τουρισμός αναψυχής είναι ειδική μορφή τουρισμού, η οποία περιλαμβάνει υποβρύχια περιήγηση σε κάθε υδάτινη περιοχή της ελληνικής επικράτειας συμπεριλαμβανομένων της θάλασσας, των εσωτερικών υδάτων(λίμνες, ποταμοί, σπήλαια), των προστατευόμενων υποθαλάσσιων χωρών ή ιστορικών τόπων, ναυαγίων είτε παλαιοτάτων είτε νεότερων των 50 ετών από την βύθιση τους καθώς και των ελεύθερων τεχνιτών υποβρυχίων αξιοθέατων.Οι υδάτινες περιοχές επιλέγονται από τους επισκέπτες τουρίστες που συνδυάζουν τις διακοπές τους με ατομικές ή οργανωμένες καταδύσεις με συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού αποτελούν τα υποθαλάσσια αξιοθέατα, που ευρίσκονται ή κατασκευάζονται εντός της ελληνικής επικράτειας και μπορούν να αξιοποιηθούν ως πόλοι έλξης τουριστών που ταξιδεύουν στο πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού όπως είναι οι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ναυάγια, τα ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα καθώς και τα καταδυτικά πάρκα.

Ο καταδυτικός τουρισμός επιτρέπεται ελεύθερα σε όλη την επικράτεια συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών που βρίσκονται γειτονικά στα καταδυτικά πάρκα ανεξαρτήτως βάθους κατάδυσης.Περιήγηση επιφάνειας με μάσκα και αναπνευστήρα είναι η υπηρεσία μεταφοράς συνοδείας επιτήρησης και υποστήριξης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στις καταδύσεις αναψυχής και στις περιήγησης επιφάνειας με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling), οπουδήποτε κι αν διενεργούνται, εφαρμόζονται τα εκάστοτε ισχύοντα εθνικά πρότυπα καταδύσεων αναψυχής, που αφορούν στις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας για την εκπαίδευση ερασιτεχνών αυτοδυτών και την εκπαίδευση εκπαιδευτών αυτοδυτών.Η δημιουργία καταδυτικών πάρκων και επισκέψιμων ενάλιων χώρων μπορεί να συμβάλει ταυτόχρονα στη βιώσιμη διαχείριση σύνθετων τοπίων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και στην αειφόρο ανάπτυξη των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τα καταδυτικά πάρκα, που είναι έργα εντάσεως εργασίας και όχι εντάσεως κεφαλαίου, πρόκειται δηλαδή για έργα ήπιας παρέμβασης και μικρής οικονομικής κλίμακας ως μικρές, έξυπνες και λειτουργικές δράσεις, που μπορούν να βελτιώσουν τις τοπικές οικονομίες και να αποτελέσουν το ελατήριο για το restart και το re-engineering της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, γι’ αυτό και επιβάλλεται ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button