Δ. Μεγαρέων: «Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Πολύκαρπου Αδαμίδη στο Δημαρχείο»

Εκδήλωση με θέμα: “Η κρίση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Δίκαιο της Θάλασσας”

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων αναφέρεται στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μεγάρων στις 28/11 με ομιλητή τον κ. Αδαμίδη. Αναλυτικά: Ο κ. Πολύκαρπος Αδαμίδης είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, απόφοιτης της Νομικής Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό από τη Νομική του Harvard, διδάκτωρ στη Νομική Θεσσαλονίκης και αν. καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Διεθνών Σχέσεων και Προμηθειών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, ιδίως στον τομέα του Ποινικού Δικαίου. Έχει επίσης δημοσιεύσει σειρά άρθρων και μελετών σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Προσκεκλημένος του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, έδωσε μια σημαντική ομιλία τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Το θέμα, όπως αναφέρεται, ήταν “Η κρίση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Ο καθηγητής ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναφορά σε πολιτικά, στρατιωτικά και κοινωνικά θέματα της Τουρκίας, στο βαθμό που άπτονται των σχέσεων με την Ελλάδα, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης που ακολούθως έκανε, αναφερόμενος και στη “μέση γραμμή” του Δικαίου της Θάλασσας, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τελευταία. Οι εκτιμήσεις και οι, κατά μια έννοια, προβλέψεις του για το τί πρέπει να περιμένουμε από τη γείτονα χώρα, συμπυκνώνονται στο γεγονός οτι, η Τουρκία είναι αυτή που ξέραμε, μια χώρα που καιροσκοπεί εργαλειοποιώντας και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο και εκμεταλλευόμενη ευκαιριακά τη διπλωματική οδό. Από την άλλη, αυτά ακριβώς τα στοιχεία (διπλωματία και διεθνές δίκαιο) είναι που εμείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, συστηματικά μεν αλλά και εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όποιες συγκυρίες ή ευκαιρίες παρουσιάζονται στη διεθνή σκηνή. Τόσο ο τρόπος όσο και ο λόγος του κ. Αδαμίδη έδειξαν βαθιά γνώση του αντικειμένου, ώστε δεν υπήρξε περιθώριο για αμφισβητήσεις, ούτε για τις προθέσεις της γειτονικής χώρας, ούτε για την ανάγκη πρόληψης (για να μη βρεθούμε προ απροόπτου) ή, ενδεχομένως, απάντησης (εάν η Τουρκία αποφασίσει να κινηθεί επιθετικά, κάτι απίθανο μεν αλλά όχι αδύνατο, στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία). Έτσι, οι ερωτήσεις που ακολούθησαν ήταν περισσότερο διευκρινιστικές ή συμπλήρωναν τις θέσεις του ομιλητή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Δήμαρχος, ως εκπρόσωπος του Δήμου Μεγαρέων, απένειμε στον κ. Αδαμίδη το αναμνηστικό βυζαντινό νόμισμα και το άρτι εκδοθέν Λεύκωμα του Δήμου, ενώ ο κ. Αδαμίδης ανταπέδωσε, παραδίδοντας στο Δήμαρχο το βιβλίο του “Η αρχή της μέσης γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας”.

Στον απόηχο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, δήλωσε:
«Σήμερα βλέπουμε την Τουρκία να συνεχίζει τους λεονταρισμούς, αλλά ως εκεί. Τυχόν επόμενο βήμα θα της κοστίσει ακριβά, κάτι που το γνωρίζει και γι’ αυτό δεν θα το τολμήσει. Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε σε επαγρύπνηση, αφού έχουμε δει επανειλημμένα οτι το Διεθνές Δίκαιο το ερμηνεύει κατά το δοκούν. Ήταν μια σπουδαία ομιλία, από έναν από τους πλέον ειδικούς στο χώρο, τον καθηγητή κ. Αδαμίδη, τον οποίο και θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω, που μας έκανε αυτή την τιμή».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button