Χ. Γώγος: «Ενδέχεται να μην «πιάνουν» τα εμβόλια, τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη»

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ωστόσο, τα δύο εμβόλια που αναμένονται, δηλαδή της Johnson & Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα.

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Αναφερόμενος στα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, BioNTEch και Moderna, ο καθηγητής διατύπωσε την άποψη πως καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, όχι όμως τη νοτιοαφρικανική.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca εξήγησε πως μετά τα 65 έτη υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απάντηση και ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στις μικρότερες ηλικίες.

Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% μέχρι 65 ετών. Όπως είπε, «ξέρουμε ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μέχρι εκείνη την ηλικία, αλλά περιμένουμε να καταθέσει νέα δεδομένα και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.»

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για πιο αυστηρά μέτρα, ωστόσο τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα αυξηθούν.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button