Αθ. Παπαμιχάλης: «Θα ‘ρθει μια μέρα…»

Ακολουθεί άρθρο του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τον πολίτη», Αθανασίου Παπαμιχάλη.

Θα ‘ρθει μια μέρα,
Που θα λειτουργούμε ως κοινότητα συνειδητοποιημένων και ελεύθερων πολιτών:
οι αιρετοί θα είναι υπερήφανοι που υπηρετούν τους πολίτες, θα αναπτύσσουν πολιτικές που θα προσφέρουν προοπτική σε όλα τα μέλη της κοινωνίας. Οι πολίτες δεν θα είναι υπήκοοι αρχόντων, θα έχουν το κεφάλι ψηλά, θα έχουν φωνή και θα είναι συμμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων. Αντί της υποκρισίας και της μικροπολιτικής (ρουσφέτι και αγώνας για την διατήρηση της εξουσίας), θα πρυτανεύει η ειλικρίνεια και η διαφάνεια. Οι διοικούντες θα δίνουν απολογία στους πολίτες για όσα δεσμεύτηκαν η/και από κοινού συμφωνήθηκαν. Όλη η κοινότητα της πόλης θα γνωρίζει τι διακυβεύεται στο δημόσιο βίο. Που βρισκόμαστε και που πάμε. Τότε η διοίκηση θα βρει στηρίγματα θεσμικά (μαζικοί φορείς) και θα έχει τους πολίτες με το μέρος της για ό,τι διεκδικεί για τον τόπο.

Θα ‘ρθει μια μέρα,
Που θα απαιτούμε τα αυτονόητα, αλλά θα πράττουμε και τα αυτονόητα:
Θα απαιτούμε νοικοκυρεμένους κοινόχρηστους χώρους, ελεύθερους προς χρήση των δημοτών, με προσβασιμότητα για όλους, αλλά θα σταματάμε στις διαβάσεις των πεζών και δεν θα παρκάρουμε σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους. Θα εφαρμόσουμε βάση σχεδίου δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, αλλά δεν θα κάνουμε ιδιωτικό παρκινγκ τους χώρους αυτούς.

Θα έχουμε σύγχρονο και μελετημένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, καθαρούς κάδους η/και βυθιζόμενους κάδους. Θα εκπαιδευτούμε όμως όλοι να εφαρμόζουμε τις καλές πρακτικές (πχ. ανακύκλωση, κομποστοποίηση). Θα εφαρμόσουμε σύστημα κυκλικής οικονομίας όπου θα αξιοποιούμε για παραγωγή ενέργειας τα κλαδέματα και τα υλικά από τον καθαρισμό των δασών!
Θα δημιουργήσουμε ενεργειακές κοινότητες με μπροστάρη τον Δήμο ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουμε φτηνή παραγωγή ενέργειας.

Θα ‘ρθει μια μέρα που,
Θα απαιτούμε πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας με όλες τις ειδικότητες, αλλά θα φροντίσουμε ως Δήμος για την συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων.
Θα απαιτούμε ψηφιακή έκδοση πιστοποιητικών, ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων για δίκαιη και κατά προτεραιότητα ικανοποίησή τους και πολλές άλλες εφαρμογές της τεχνολογίας (για εντοπισμό θέσεων στάθμευσης, δρομολόγια συγκοινωνίας, εντοπισμό χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κ.α.).

Θα ‘ρθει μια μέρα που,
Θα αναδείξουμε και θα αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο και την πολιτιστική μας κληρονομιά, με ειδικές μελέτες για συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς πόρους. Τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος να γίνουν προορισμός επισκεπτών πολλαπλών ενδιαφερόντων, αποκτώντας μια ταυτότητα αναγνωρίσιμη από το ευρύ κοινό σε Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Να υιοθετήσουμε τις προτάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Γ’ Εφορεία) για να ζούμε τα μοναδικά μνημεία μας. Αυτές να μελετηθούν και να υπάρξουν προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού. Να οργανώσουμε περιηγήσεις στα Βυζαντινά εξωκλήσια και να αναπαλαιώσουμε (π.χ.) ένα μεγαρίτικο πατητήρι όπου θα δεξιωνόμαστε τους επισκέπτες. Έτσι οι νέοι άνθρωποι θα βρουν εύφορο έδαφος να ανοίξουν τα φτερά τους επιχειρηματικά και εργασιακά. Οι ιδέες τους, και οι επιστημονικές ή καλλιτεχνικές εργασίες που κατά καιρούς έχουν παρουσιάσει, δείχνουν το δρόμο για τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο να καταστεί πραγματικό όπλο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας με πραγματικές θέσεις εργασίας και τουριστική ανάπτυξη.

Αυτή η μέρα έρχεται. Είναι το κοντινό αύριο που όλοι προσδοκούμε. Είναι μέσα στα προεκλογικά φυλλάδια που γράφτηκαν κατά καιρούς και δημιούργησαν εικόνες για το πώς θέλουμε να είναι οι πόλεις μας. Αλλά, επειδή:

«Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά…» (Ν. Καζαντζάκης), για να’ρθει αυτή η μέρα, ας είμαστε Πολίτες Κάθε Μέρα, Με Ανοιχτούς ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.

Υ.Γ. το «θα ‘ρθει μια μέρα…» είναι τίτλος ερωτικού ποιήματος του μεγάλου μας ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.

Θανάσης Ι. Παπαμιχάλης
Κοινωνιολόγος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τον πολίτη» με Υποψήφιο Δήμαρχο Μεγάρων-Νέας Περάμου τον Παναγιώτη Μαργέτη

Παρόμοια άρθρα

Back to top button