Αθ. Μπούρας: Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τους νέους αγρότες

Δελτίο τύπου του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Αθανάσιου Μπούρα:

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής Θανάσης Μπούρας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις ασάφειες στην υποβολή φακέλων για το σχέδιο βελτίωσης για τους νέους αγρότες της.

Με την υπ’ αριθμό 6327/08-05-2020 κατατεθείσα ερώτηση ο κ. Μπούρας επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει, με αφορμή τις ασάφειες αυτές, να μείνουν εκτός κονδυλίων οι νέοι αγρότες της Δυτικής Αττικής και να δοθούν τα κονδύλια που τους αναλογούν σε άλλες Περιφέρειες.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Το 2018 κατατέθηκαν φάκελοι για το σχέδιο βελτίωσης των νέων αγροτών. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης των αγροτών ήταν και η υποβολή ασφαλιστικής ενημερότητας. Εκείνη την περίοδο, το 2018, λόγω του ότι δεν υπήρχαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του ΟΓΑ και πραγματοποιούνταν η ενοποίηση των ταμείων με τον ΕΦΚΑ, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και επικοινωνία για την επίλυση τυχόν προβλημάτων, πολλοί αγρότες υπέβαλαν βεβαίωση ασφάλισης αντί της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Μετά την αξιολόγηση των φακέλων, που πραγματοποιήθηκε το 2019 από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δημοσίου, διαπιστώθηκε ότι από τους φακέλους ανά Περιφέρεια που είχαν εγκριθεί άλλοι περιελάμβαναν ασφαλιστική ενημερότητα και άλλοι βεβαίωση ασφάλισης. Προφανώς ήταν στην κρίση της κάθε Περιφέρειας για το ποιες ήταν οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης στο σχέδιο βελτίωσης.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, αρχικά, να μην τηρηθεί ισονομία για όλους τους υποψήφιους αγρότες και στην συνέχεια αρκετοί αγρότες που είχαν βεβαίωση ασφάλισης να αποκλειστούν.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, στην οποία είναι έντονη η αγροτική επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο, δεν υπάρχουν επιλαχόντες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κονδύλια να απορροφηθούν από άλλες Περιφέρειες.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να λάβει υπόψη του τόσο τις βεβαιώσεις ασφάλισης όσο και τις ασφαλιστικές ενημερότητες των νέων αγροτών της Δυτικής Αττικής, ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν τα κονδύλια που τους αντιστοιχούν;»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button