Από τις 4 Νοεμβρίου μπορεί να γίνει η συλλογή του ελαιοκάρπου

Στις 06-10-2014 ολοκληρώθηκε ο τελευταίος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και αφορούσε ελαιοκομικές περιοχές των Δήμων Μεγαρέων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας.

 

Ο ψεκασμός αυτός ήταν δολωματικός από εδάφους με το φυτοπροστατευτικό ΕΦΝΤΑΚΟΝ 40 EC του οποίου η υπολλειμματικότα είναι 28 ημέρες. Επομένως η συλλογή του ελαιοκάρπου μπορεί να ξεκινήσει μετά την 4η Νοεμβρίου και σημειώνουμε ότι η συλλογή ελαιοκάρπου πριν την 4η Νοεμβρίου συνιστά παράβαση της νομοθεσίας (Ν.4036 άρθρο 45 παρ.3) και επισείει διοικητικές κυρώσεις(300 – 30.000 ευρώ).

 

Επισημαίνουμε ότι σε ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Μεγάρων που υπάρχει εκτεταμένη συγκαλλιέργεια με κηπευτικά και ως εκ τούτου εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών δάκου, η εφαρμογή των ψεκασμών υπήρξε περιορισμένη λόγω τεχνικών δυσκολιών αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας.

 

Στις περιοχές αυτές παρατηρείται ακόμη υψηλός αριθμός ακμαίων και προτείνεται οι ιδιοκτήτες των ελαιοδέντρων να προστατέψουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς καλύψεως για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ,τηρώντας αυστηρά τα αναγραφόμενα επί της συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που θα χρησιμοποιήσουν και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους συγκαλλιεργητές τους. Το ίδιο συνιστάται και στους παραγωγούς που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκονται τα ελαιόδεντρα.

 

Η καρπόδεση εφέτος στις ελαιοκομικές περιοχές της Δυτικής Αττικής ήταν εξαιρετικά υψηλή και αναμένεται αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου.

 

Για την παραγωγή αρίστης ποιότητας ελαιολάδου συνιστάται η έγκαιρη συγκομιδή ελαιοκάρπου και έκθλιψή του χωρίς καθυστερήσεις.

 

Τονίζουμε ότι η τήρηση των προβλεπομένων ημερομηνιών προστατεύει τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και βεβαίως την ποιότητα και την φήμη του παραγόμενου προϊόντος.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button