Αν. Μάλλιος από «Όμορφες Πόλεις» για την ημέρα της γυναίκας

Ημέρα της γυναίκας σήμερα. Αλλά ας σκεφτούμε λίγο τι είναι αυτή η μέρα για τις γυναίκες? Είναι μόνο μια ευκαιρία για να πάρουν λουλούδια σοκολατάκια κι άλλα μικρά δωράκια, ή μήπως είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο που λίγοι το γνωρίζουν?
Για να δούμε λοιπόν τα γεγονότα.
Οι εργάτριες τις κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη εκείνη την ημέρα διαδήλωσαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτή ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες αντιδράσεις από γυναίκες διεκδικώντας τα δικαιώματα τους.
Η διεθνής ημέρα της γυναίκας όμως γιορτάστηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια από την χρονιά που έγινε η διαδήλωση και συγκεκριμένα η πρώτη φορά ήταν 1909, μια πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Το 1911 το ίδιο έπραξε και από η Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η Αλεξάνδρα Κολοντάι γνωστή φεμινίστρια της εποχής εκείνης έπεισε τον ίδιο τον Λένιν στη Ρωσία μετά την Οκτωβριανή επανάσταση να καθιερώσει την 8 Μαρτίου ως επίσημη αργία της χώρας.
Δυστυχώς όμως όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν έτσι κι εδώ η αληθινή φύση της εορτής χάθηκε μέσα στο πέρασμα των χρόνων και ξεχάστηκε, φτάνοντας στο σημείο να είναι μια γιορτή αγάπης κι εκτίμησης προς τις γυναίκες.
Από το 1975 όμως και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, γιορτάζετε αυτή η μέρα ως μέρα δικαίωσης των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.

Αναστάσιος Μάλλιος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
με τον συνδυασμό
“Όμορφες Πόλεις”

Παρόμοια άρθρα

Back to top button