Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων πρώην Ελαιουργικής στην Ελευσίνα

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ελευσίνας έργου 6,9 εκατ. ευρώ

Υπεγράφη στην Περιφέρεια Αττικής η προγραμματική σύμβαση για το έργο αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων πρώην Ελαιουργικής στην Ελευσίνα, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, όπως ενημερώνει σχετικό δελτίο τύπου από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλου.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 6,9 εκατομμυρίων ευρώ αποτέλεσε δέσμευση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για την Ελευσίνα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Ελευσίνα 2023» και αναμένεται να αναδείξει τις εγκαταστάσεις της πρώην Ελαιουργικής σε πυρήνα αθλητισμού και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη, το έργο αφορά την μελέτη και κατασκευή των εργασιών αναβάθμισης (διαρρύθμισης, επισκευής και κατασκευής) νέων κατασκευών όλων των εσωτερικών χώρων και του περιβλήματος του κτιρίου της πρώην Ελαιουργικής, ώστε να είναι δυνατή (σε αρχικό στάδιο) η στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι η πόλη της Ελευσίνας έχει κηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το έτος 2023.

Στη συνέχεια το κτίριο θα αποδοθεί στους δημότες για την φιλοξενία αθλητικών και εφήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Το ακίνητο περιλαμβάνει έναν μεγάλο όγκο γενικών εξωτερικών διαστάσεων 65,90Χ42.50μ., επιφανείας 2.800 μ2 περίπου. Στο μεγάλο όγκο προβλέπεται να λειτουργήσουν 4 ανεξάρτητοι χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίοι μέσω κινητών κατακόρυφων πετασμάτων, θα μπορούν να ενοποιηθούν μεταξύ τους σε έναν ή δύο μεγαλύτερους χώρους.

Αναλυτικά οι εργασίες αναβάθμισης περιλαμβάνουν:
-Αποξήλωση της υπάρχουσας επικάλυψης οροφής και πλαγιοκάλυψης των κτιρίων, των υπαρχουσών εσωτερικών τοιχοποιιών και κουφωμάτων, του υπάρχοντος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.
-Έλεγχος, Αποκατάσταση και Ενίσχυση του μεταλλικού φέροντος οργανισμού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας λειτουργίας.
-Ενίσχυση όπου απαιτηθεί του λοιπού φέροντα οργανισμού
-Ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κελύφους του κτιρίου
-Πλήρη ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων
-Πλήρης κατασκευή νέων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
-Πλήρης κάλυψη απαιτήσεων πυρασφάλειας
-Διαμόρφωση προσβάσεων στο κτίριο, κατάλληλων για χρήση ΑΜΕΑ.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε: «Η Περιφέρεια Αττικής και εγώ προσωπικά εργαζόμαστε για νέα έργα στη Δυτική Αττική, για την βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας, αλλά και για να δώσουμε άλλη ώθηση με όραμα για τον τόπο μας.
Ιδιαίτερα για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, είμαστε σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας και τους αρμόδιους φορείς και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πρώην «Ελαιουργικής» αποτελεί ένα εμβληματικό έργο που θα «μείνει» παρακαταθήκη για την ευρύτερη περιοχή, για να φιλοξενήσει δράσεις αθλητισμού και εκδηλώσεις πολιτισμού».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button