Άγαλμα μεγαρίτικου ζευγαριού την εποχή του τρύγου κοσμεί το Δημαρχείο Μεγάρων

Ο αείμνηστος Μεγαρίτης Καλλιτέχνης Θωμάς Μώλος, όπως είναι γνωστό έχει δωρήσει στο Δήμο Μεγάρων, από το 2000 (δωρεά που έγινε αποδεκτή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ίδια χρονιά) μία σπουδαία συλλογή έργων ζωγραφικής  (66 πίνακες) και ένα όμορφο Γλυπτό από γύψο και μάρμαρο με θέμα “ ζευγάρι Μεγαριτών στον τρύγο“.

 

Τα έργα αυτά και παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  δεν είχαν παραληφθεί από το Δήμο μέχρι πρότινος.

 

Η νέα Διοίκηση γνωρίζοντας για τη Δωρεά αυτή ήρθε σε επαφή με τον γιό του Καλλιτέχνη – δωρητή κ. Σπύρο Μώλο και ξεκίνησε η διαδικασία παραλαβής των θαυμάσιων δημιουργημάτων του λαμπρού καλλιτέχνη και συμπολίτη μας Θωμά Μώλου.

 

Το Γλυπτό αναφέρεται  σε ένα ανδρόγυνο σε φυσικές διαστάσεις με τοπική Μεγαρίτικη ενδυμασία που ο άνδρας προσφέρει ένα σταφύλι στην σύζυγο και μπροστά τους έχουν ένα καρτάλι με σταφύλια.

 

Το έργο αυτό από τα Χριστούγεννα, κοσμεί το χώρο υποδοχής του Δημαρχείου Μεγάρων, όπως ακριβώς επιθυμούσε ο αείμνηστος καλλιτέχνης.

 

Για να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο χώρο χρειάστηκε να κατασκευαστεί ειδική μαρμάρινη βάση και να συντηρηθεί.

 

Τη βάση κατασκεύασε και προσέφερε δωρεάν στο Δήμο ο συμπολίτης κ. Γιάννης Παπανίκος και για τη συντήρηση προσφέρθηκε αφιλοκερδώς ο συμπολίτης μας κ. Γιώργος Ι. Μουρτζούκος.

 

Ο γιός του αείμνηστου καλλιτέχνη κ. Σπύρος Θ. Μώλος επισκέφτηκε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς το Δημαρχείο όπου ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για ολόκληρη τη συλλογή των πινάκων αλλά και του συγκεκριμένου γλυπτού.

 

Επίσης ο Δήμαρχος εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τους δύο συμπολίτες,  δηλαδή τον κ. Γιώργο Ι. Μουρτζούκο για τις εργασίες συντήρησης και τον κ. Γιάννη Παπανίκο για την κατασκευή της βάσης , οι οποίοι βοήθησαν στην τοποθέτηση του Γλυπτού .

 

Οι πίνακες Ζωγραφικής, που αναφέρονται στην καθημερινή ζωή και στη Λαογραφία των Μεγάρων, πρόκειται σύντομα να τοποθετηθούν σε ιδιαίτερη αίθουσα που προετοιμάζεται για το σκοπό αυτό.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button