Ακολουθεί άρθρο γνώμης του Αντώνη Υψηλάντη, πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δυτικής Αττικής και εκδότη της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ.
Ακούω πολλούς συμπολίτες στις συζητήσεις τους για την πόλη των Μεγάρων να κάνουν λόγο για «εσωστρέφεια». Να αναρωτούνται και να αναζητούν τους λόγους για τους οποίους τα Μέγαρα δεν έχουν βγει από αυτή την εσωστρέφεια. Δικαίως βέβαια ανησυχούν, βλέποντας πως την πόλη μας οι επισκέπτες την… προσπερνούν, παρότι οι συνθήκες για αύξηση της επισκεψιμότητας είναι ευνοϊκές.
Θα αναρωτηθούν οι αναγνώστες του άρθρου μου, «γιατί γράφω όλα αυτά»; Αφορμή για τα γραφόμενά μου αποτέλεσε η 2η περιήγηση που διοργάνωσε το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Θέογνις», με περίπατο στους λόφους των Μεγάρων. Μια δράση που βρήκε ανταπόκριση, καθώς εκατοντάδες συμπολίτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν, προκειμένου να γνωρίσουν την σπουδαία ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
Με υπομονή οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Κρήνη του Θεαγένη, ανέβηκαν στην παλιά πόλη και συγκεκριμένα στον λόφο του Αγίου Δημητρίου, όπου επισκέφθηκαν τα Βυζαντινά εκκλησάκια, ενώ περνώντας μέσα από τα σοκάκια της περιοχής βρέθηκαν σε ιστορικά σημεία του λόφου. Όπως «ο δρόμος είχε την δική του ιστορία» που λέει το γνωστό τραγούδι, έτσι και τα συγκεκριμένα σοκάκια ξεκάθαρα αποτελούν την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία του τόπου μας!
Τα παιδιά που απαρτίζουν σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «ο Θέογνις», με τις ιδέες τους και τις δράσεις τους δείχνουν τον δρόμο προς τους αιρετούς που διοίκησαν και διοικούν τον Δήμο μας!
Τολμώ να πω, ότι όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, λαμβάνοντας τα μηνύματα της εποχής, γράφουν τον πρόλογο στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης των Μεγάρων αναδεικνύοντας με τις δράσεις τους την σπουδαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της. Κάνουν δηλαδή, αυτό που δεν έκαναν μέχρι και σήμερα οι δημοτικές αρχές που πέρασαν και διοίκησαν τον Δήμο Μεγαρέων.
Γιατί – όσα χρόνια ασχολούμαι με τα τοπικά δρώμενα – θεωρώ αδιανόητο να μην έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου σχολεία απ’ όλη την Αττική (και γιατί όχι και απ’ όλη την Ελλάδα) να επισκέπτονται την Κρήνη του Θεαγένη, τα Βυζαντινά εξωκλήσια της παλιάς πόλης αλλά και του κάμπου των Μεγάρων, γνωρίζοντας άγνωστες πτυχές από την ιστορία της πανάρχαιας πόλης μας.
Ακούσαμε τους υποψηφίους δημάρχους να οραματίζονται τον «τουρισμό της μιας ημέρας». Προσωπικά πιστεύω ότι ο τουρισμός μιας ημέρας, μπορεί να γίνει οργανωμένα από το Δήμο σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία, δίνοντας λύση στην εσωστρέφεια, με πολλαπλά οφέλη για τους επαγγελματίες είτε πρόκειται για εμπορικά, ή καταστήματα εστίασης. Και οι δυο (2) λόφοι (Αλκάθους & Καρία), εάν αναδειχθούν, μπορούν υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν πόλο έλξης, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες. Γι’ αυτό και θα συνεχίσω να υποστηρίζω με σθένος ότι η ανάδειξη της παλιάς πόλης των Μεγάρων αποτελεί αναγκαιότητα!
Κλείνοντας θα επιμείνω σε αυτά που προανέφερα:
Τα παιδιά του ΘΕΟΓΝΙ γράφουν τον πρόλογο στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης των Μεγάρων. Επιβάλλεται όμως, και οι πολιτικοί μας με κάθε τρόπο και κόστος, να συνεχίσουν…
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Αντώνης Γ. Υψηλάντης
φωτογραφία εξωφύλλου (Σύλλογος Θέογνις)