Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη μετεγκατάσταση τσιγγάνων στα Μέγαρα

Την Τρίτη 26/11/2013 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων κατά την έκτακτη συνεδρίαση του, μετά από διαλογική συζήτηση περί του μείζονος θέματος που προέκυψε εις βάρος του δήμου Μεγαρέων και της τοπικής κοινωνίας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Γ.Γ.Α.Δ. Αττικής περί «προσωρινής μετεγκατάστασης του καταυλισμού Ρομά της περιοχής Νομισματοκοπείου του δήμου Χαλανδρίου», ψηφίζει ομόφωνακατά πλειοψηφία) το ακόλουθο ψήφισμα:

 

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση του Γ.Γ.Α.Δ. Αττικής, περί «προσωρινής μετεγκατάστασης του καταυλισμού Ρομά της περιοχής Νομισματοκοπείου του δήμου Χαλανδρίου» στο ΑΒΚ 354 ακίνητο στα όρια των δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας Ειδυλλίας (πρώην Αμερικανική Βάση) και δηλώνει ανεπιφύλακτα την αντίθεση του.

 

Η απόφαση αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού αφενός δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της αρ. Γ.Π/23641/3-7-2003 ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία, όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 2, εδ.1 απαιτείται η «..πρόταση του οικείου δημοτικού συμβουλίου…», η οποία δεν υφίσταται γιατί δεν ζητήθηκε ποτέ από τον Γ.Γ.Α.Δ., αφετέρου χρησιμοποιεί τη «θετική απόκριση του Δημάρχου Μεγαρέων» η οποία υφίσταται αλλά για τη «μετεγκατάσταση των Ρομά της περιοχής του δήμου Μεγαρέων» και μόνο, όπως ρητά αναφέρεται στο υπ΄αρ. πρωτ. 20125/7-8-2013 έγγραφο-απάντηση του Δημάρχου Μεγαρέων.

 

Η απόφαση αυτή καταστρατηγεί κάθε έννοια αυτοδιοίκητου και έρχεται να καλύψει την αδυναμία της κεντρικής διοίκησης να αντιμετωπίσει ζητήματα  κοινωνικού και φυλετικού διαχωρισμού εντός των ορίων του κεντρικού αστικού ιστού. Η εύκολη λύση είναι η δυτική Αττική και ιδιαίτερα το αποπαίδι αυτής, ο δήμος Μεγαρέων.

 

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση-ανάκληση της υπ΄αρ. πρωτ. Φ.73521/29462/18-10-2013 απόφασης του Γ.Γ.Α.Δ. Αττικής. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν συναινούμε σε καμία συνδρομή παροχής υποδομών στην περιοχή αυτή για την εγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά του δήμου Χαλανδρίου.

 

Απαιτούμε από το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ Α.Ε. να ανακαλέσει άμεσα την αριθ. 8407/19-9-2013 απόφαση προσωρινής παραχώρησης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του ΑΒΚ 354 αγροτεμαχίου για την κάλυψη των στεγαστικών και κοινωνικών αναγκών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

 

Ο καταυλισμός των Ρομά του δήμου Χαλανδρίου πρέπει να απασχολήσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον ενδιαφερόμενο δήμο (δηλ. το δήμο Χαλανδρίου), ο οποίος πρέπει να προτείνει χώρο μετεγκατάστασης και όχι το δήμο Μεγαρέων, οποίος δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Ο δήμος Μεγαρέων κατάφερε την έγκριση τελεσίδικης απόφασης κατεδάφισης 192 αυθαίρετων κατασκευών στις θέσεις ¨Βλυχό Μεγάρων¨ και ¨Παπαφράγκου σπίτι¨ και το μόνο που απαιτεί είναι να  δοθεί λύση μετά από διαβούλευση στη μετεγκατάσταση αυτών των καταυλισμών.

 

Μετά τα παραπάνω αναφερόμενα καλούμε το Γ.Γ.Α.Δ. Αττικής να ανακαλέσει άμεσα την υπ΄αρ. πρωτ. Φ.73521/29462/18-10-2013 απόφαση, άλλως θα κινηθούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε κατά της ισχύος αυτής.

 

Το βέβαιο είναι ότι, σχετικά με την τελευταία παράγραφο της απόφασης, η εκτέλεση της απόφασης του Γ.Γ.Α.Δ. Αττικής δεν θα πραγματοποιηθεί αφού δεν πρόκειται να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που ορίζονται στο άρθρο 3, για τα οποία ο δήμος Μεγαρέων είναι αυτός που πρέπει να προσφέρει τις υποδομές. Καλούμε το Γ.Γ.Α.Δ. Αττικής να αποσύρει αμέσως την απόφαση αυτή για να επέλθει η ηρεμία στην ήδη δοκιμασμένη τοπική κοινωνία

—————
Δείτε σχετικά:
Μεταφορά Τσιγγάνων στα Μέγαρα. Όλο το ιστορικό

Παρόμοια άρθρα

Back to top button