Οι τελευταίες εξελίξεις για τον Δρόμο του Αλεποχωρίου.

Το MegaraTv, λίγους μήνες πριν αναζήτησε τα αίτια διακοπής της εκτέλεσης του έργου κατασκευής νέας Χάραξης Βελτίωσης της επαρχιακής οδού από τα Μέγαρα μέχρι το Αλεποχώρι και επικοινωνώντας με το γραφείο της Αντιπεριφεριάρχη Δυτικής  Αττικής, κ. Σταυρούλας Δήμου, ενημερωθήκαμε ότι μέχρι να λήξουν γραφειοκρατικές  διαδικασίες, ο Ανάδοχος του έργου δεν μπορεί να πληρωθεί, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του. (Ο δρόμος για το Αλεποχώρι μας οδηγεί στο… καλοκαίρι; )

Σχεδόν έναν μήνα μετά, ήρθε να προστεθεί στο θέμα μια νέα εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, μόλις την Τετάρτη 22 Ιουνίου εκδόθηκε η υπ΄ αριθμό 1704/2011 Απόφαση του Μείζονος Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία έγινε δεκτή η από 24 Μαΐου 2011 Αίτηση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, η οποία αφορούσε την σύναψη των δύο Συμπληρωματικών Συμβάσεων που είχαν συναφθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2010 αντίστοιχα.

Με ανακοίνωση της, η Περιφερειακή Ενότητας Δυτικής Αττικής επισημαίνει τα εξής στοιχεία σχετικά με την υπόθεση εξέλιξης του έργου κατασκευής του δρόμου του Μεγάρων- Αλεποχωρίου: «Το έργο είχε σταματήσει από το καλοκαίρι του 2010 με αφορμή το γεγονός ότι όταν στις 20 Ιουλίου 2010 ο Ανάδοχος του έργου κατέθεσε την 7η εντολή πληρωμής, με πιστοποιούμενο αντικείμενο 1ης και 2ης Συμπληρωματικής Σύμβασης, ποσού 1.384.412,95 €, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, η οποία ήταν αρμόδια για τον έλεγχο των δαπανών της Ν.Α.Δ.Α., επέστρεψε τον λογαριασμό και ζήτησε να υποβληθούν και οι δύο Συμπληρωματικές Συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Την απαίτησή της αυτή τη στήριξε σε νεότερη Απόφαση του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συμβουλίου, που άλλαζε τα μέχρι πρότινος δεδομένα στους προσυμβατικούς ελέγχους. Πιο συγκεκριμένα η προαναφερόμενη Απόφαση όριζε ότι, εφεξής θα γίνεται προσυμβατικός έλεγχος για οποιοδήποτε ποσό Συμπληρωματικής Σύμβασης.

 

Η Ν.Α.Δ.Α. στη συνέχεια απευθύνθηκε στο 5ο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την αιτιολογία ότι δεν είναι δυνατό να γίνει προσυμβατικός έλεγχος των Συμπληρωματικών Συμβάσεων, αφού ήδη είχαν υπογραφεί οι εν λόγω δύο Συμπληρωματικές Συμβάσεις.

 

Για την υπόθεση αυτή υπεβλήθη Αίτηση Ανάκλησης από τη Ν.Α.Δ.Α., η οποία εξετάστηκε τελικά στις 14 Ιανουαρίου 2011 από το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Απόφαση που τελικά εκδόθηκε ήταν απορριπτική για την πλέον Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου μόλις ενημερώθηκε για την απορριπτική Απόφαση έδωσε εντολή στη Νομική Υπηρεσία της Π.Ε.Δ.Α. και άμεσα υποβλήθηκε η προαναφερόμενη Αίτηση Αναθεώρησης στο Μείζονα Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τα θετικά αποτελέσματα που ήδη αναφέρθηκαν.

 

Κατόπιν αυτής της θετικής εξέλιξης αναμένεται ο Ανάδοχος του έργου σύντομα να εξοφληθεί για τους λογαριασμούς που ήδη έχει υποβάλλει από το 2010 και αμέσως να προχωρήσει σε επανέναρξη των εργασιών. Επισημαίνεται ότι το έργο είχε προθεσμία αποπεράτωσης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011, αλλά λόγω των προαναφερόμενων συνθηκών δόθηκε παράταση για την ολοκλήρωσή του, η οποία λήγει τον Μάρτιο του 2012».

 

Επιπλέον, η Αντιπεριφερειάρχης κα Σταυρούλα Δήμου δεν παρέλειψε να αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η Μελέτη που εκπονείται στα πλαίσια του Ε.Σ.Π.Α. από την Π.Ε.Δ.Α. και αφορά το έργο «Κατασκευή Νέας Χάραξης Βελτίωσης Επαρχιακής οδού από Μέγαρα μέχρι Αλεποχώρι- Ορεινό Τμήμα». Πρόκειται για τα επόμενα επτά (7) χιλιόμετρα μέχρι το Αλεποχώρι, καθώς και περίπου άλλα πέντε (5) χιλιόμετρα που αφορούν κάθετο και παρόδιο οδικό δίκτυο στην Λεωφόρο Μεγάρων – Αλεποχωρίου με επιπλέον τέσσερις (4) κόμβους. Το έργο αυτό χαρακτηρίζεται δυσκολότερο λόγω του γεωομορφολογικού ανάγλυφου της περιοχής αλλά και αρτιότερο λόγω της πρόβλεψης κάθετου και παρόδιου δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων κόμβων. Η νέα μελέτη είναι της τάξεως του 1.600.000,00 ευρώ και ο προϋπολογισμός του νέου έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 25.000.000,00 ευρώ».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button