Ακολουθεί δελτίο τύπου για την παρουσίαση του έργου αποκατάστασης του Ι. Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΦΥΛΗΣ:
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 12 Ιουλίου 2025, η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, τον Δήμο Φυλής και την Ι. Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, για την παρουσίαση του έργου αποκατάστασης του μεταβυζαντινού Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής και συντήρησης του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των φορητών εικόνων του μνημείου και την τέλεση των θυρανοιξίων του ναού.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 480.538,26 ευρώ, υλοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, με χρηματοδότηση του Δήμου Φυλής, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Φυλής και του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα «Νικόλαος Λιάκος» του Δημαρχείου Φυλής, εσπερίδα με τίτλο «Εργασίες Συντήρησης & Αποκατάστασης στον Μεταβυζαντινό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής: Το Χθες & Το Σήμερα». Η εσπερίδα περιελάμβανε ομιλίες της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Χριστίνας Μερκούρη, αναφορικά με το μνημείο και το ιστορικό των ενεργειών αποκατάστασής του, από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, το 2018, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, το 2023, της προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Καλλιόπης Φλώρου, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τις αναστηλωτικές εργασίες που υλοποιήθηκαν, και της συντηρήτριας αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της ΕΦ.Α.Δ.Α., Στυλιανής Ζαμπλάρα, αναφορικά με τις εργασίες συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου, του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των φορητών εικόνων του ναού.
Στην εσπερίδα, χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας και ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς.
Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Δήμος Φυλής προσέφερε μικρό κέρασμα για όλους τους παρευρισκόμενους, στον χώρο του Δημαρχείου. Ακολούθησε η τελετή των Θυρανοιξίων του ναού, πρωτοστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αθηναγόρα, συμπαραστατούμενου από τον Αρχιμανδρίτη
Νικόδημο Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητρόπολης και Β’ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ράπτη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Βλασίου Αχαρνών, τον Αρχιμανδρίτη Τίτο Χρήστου, Αρχιερατικό Επίτροπο Φυλής και
Αχαρνών, τον Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Γιαννακέλο, Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχαρνών, τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Παναγακόπουλο, Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής, και τον διάκονο π. Άγγελο Μιχαλόπουλο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Κλεάνθης Βαρελάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικών Θεμάτων και Εφαρμογών, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, ο Γενικός Γραμματέας και αντιδήμαρχοι του Δήμου Φυλής και πολίτες της περιοχής.












