52 κατεδαφίσεις σε Μέγαρα και Βουρκάρι – Που κολλά η διαδικασία

Στην προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την κατεδάφιση κτισμάτων στην περιοχή του παραλιακού μετώπου Αθηνών-Σουνίου προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της κατεδάφισης 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων στην Αττική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η σχετική πρόσκληση αναρτήθηκε σήμερα και αφορά σε απευθείας ανάθεση έργου αξίας 135.000 ευρώ, και οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν προσφορές μέχρι το μεσημέρι της προσεχούς Τετάρτης, 29 Αυγούστου.

Παράλληλα, κοινοποιούνται 208 ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες κτισμάτων, στις οποίες διατυπώνεται ρητώς ότι επίκειται η κατεδάφιση αμέσως μετά την παρέλευση 30 ημερών. Συγκεκριμένα προτεραιοποιήθηκαν:

  • 15 κατασκευές σε εθνικούς δρυμούς
  • 105 κατασκευές σε δασικές εκτάσεις σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πάρνηθα, Πεντέλη και Μέγαρα
  • 20 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών-Σουνίου
  • 35 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Μεγάρων
  • 17 κατασκευές στον υγροβιότοπο Βουρκάρι
  • 16 τουριστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εστίασης που βρίσκονται σε παραλίες και αιγιαλούς ανά την Αττική

Το επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, για την κατεδάφιση 300-400 κτισμάτων.

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων «σκόνταψαν» στη γραφειοκρατία

Οι θεσμικές αλλαγές έγιναν. Εκδόθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να είναι δυνατή άμεσα η κατεδάφιση αυθαιρέτων με υπουργική απόφαση. Δόθηκε και η δυνατότητα επέκτασης υφιστάμενων συβάσεων κατεδαφίσεων αλλά και απευθείας αναθέσεων για έργα κατεδαφίσεων, ωστόσο με μικρό προϋπολογισμό 135.000 ευρώ (για μεγαλύτερο απαιτείται διαγωνισμός), ο οποίος φτάνει δεν φτάνει για 25-30 κατεδαφίσεις.

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον… ξενοδόχο, καθώς ο σχεδιασμός σκόνταψε πάνω στις χρόνιες αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης. Όπως αναφέρει στο «Βήμα» παλαιό στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, δεν υπάρχει κοινή βάση δεδομένων για τα προς κατεδάφιση αυθαίρετα και τα στοιχεία της «ταυτότητάς» τους που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι πλήρη (λείπουν από το όνομα του ιδιοκτήτη μέχρι τα έγγραφα της τελεσιδικίας) και πρέπει να συμπληρωθούν. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου, υπό την εποπτεία του υπουργείου, δεν αναμένεται πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Η καταγραφή είναι ημιτελής. Δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία, παρότι προ τριετίας είχε προταθεί στην τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η δημιουργία βάσης δεδομένων, αλλά είχε απορριφθεί. Οι πληροφορίες που έχουν οι δασικές υπηρεσίες είναι ελλιπείς. Οπότε τα στοιχεία πρέπει να ελεγχθούν και να συμπληρωθούν» σημειώνει παλαιό στέλεχος της υπηρεσίας.

Τελικά μόνο οι μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής – οι οποίες άλλωστε είχαν την αρμοδιότητα και ήταν προετοιμασμένες – ξεκίνησαν το γκρέμισμα από Σαρωνίδα και Αγριλέζα. Μένει να φανεί εάν τελικά η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές κατεδαφίσεις είναι ένα «πυροτέχνημα» για το θεαθήναι, το οποίο αφού αποτελέσει αιχμή του προεκλογικού «δόρατος», τελικά θα παροπλιστεί μετά τις κάλπες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι λίγες ημέρες πριν (22 Αυγούστου) το ΥΠΕΝ έκανε αποδεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία αναφέρει ότι, κατ’ εξαίρεση, στον παλαιό αιγιαλό επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων είτε στην περίπτωση που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης είτε εάν εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την εξαίρεση των κτισμάτων. Επίσης, στον αιγιαλό μπορούν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές υπό την προϋπόθεση να πρόκειται για λιθόκτιστο κτίσμα που κατασκευάστηκε πριν από το 1983, το οποίο βρισκόταν εκτός ζώνης αιγιαλού σύμφωνα με παλαιότερη χάραξη.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button