5 Ιουνίου 2018 “Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος”

Την 5η Ιουνίου, από το 1972 και κάθε χρόνο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει το περιβάλλον, την ίδια μας τη φύση, την μία και μόνη πατρίδα πέρα από εθνικότητα, εθνότητα και θρησκεία έχοντας καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μια ημέρα, που πρέπει ασφαλώς να αφορά όλους και μάλιστα 365 ημέρες τον χρόνο.

Οι επιστήμονες και οι ειδικοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ορισμένων πόλεων θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων τους, στα οικονομικά τους και σε ζωτικούς φυσικούς πόρους τους, όπως το νερό.

Τους τελευταίους δύο αιώνες η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά έναν (1) βαθμό Κελσίου. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εξής: για κάθε ένα βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία, η παραγωγή των δημητριακών μειώνεται κατά περίπου 5%. Η παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και άλλων βασικών καλλιεργειών έχει υποστεί μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1981 έως το 2002 εξαιτίας του θερμότερου κλίματος.

Οι ωκεανοί θερμαίνονται, η ποσότητα του χιονιού και του πάγου έχουν μειωθεί και η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί. Από το 1901 μέχρι το 2010 η μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 19 εκατοστά ενώ οι ωκεανοί επεκτείνονται εξαιτίας της θέρμανσης και του λιωσίματος των πάγων.

Δεδομένων των παρόντων συγκεντρώσεων και των διαρκών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιθανό μέχρι το τέλος του αιώνα η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας να υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με την περίοδο 1850-1900. Οι ωκεανοί του κόσμου θα συνεχίσουν να θερμαίνονται ενώ οι πάγοι θα συνεχίσουν να λιώνουν. Η μέση αύξηση της στάθμης τη θάλασσας προβλέπεται να αγγίξει τα 34-30 εκατοστά μέχρι το 2065 και τα 40-63 μέχρι το 2100.

Επισημαίνεται ότι:”Η κλιματική αλλαγή, επηρεάζει πλέον κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο. Διαταράσσει τις εθνικές οικονομίες και επηρεάζει τις ζωές ενώ έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες του σήμερα αλλά ακόμα περισσότερο του αύριο”.

“Οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές επιπτώσεις, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλα ακόμα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και οι οποίες συνεχίζουν να  αυξάνονται, είναι αυτές που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.”

Τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφονται τα πιο υψηλά ποσοστά τους στην ιστορία. Αν δεν δράσουμε, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη προβλέπεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα και είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμα και τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, ορισμένες περιοχές του πλανήτη αναμένεται να θερμανθούν ακόμη περισσότερο. Οι φτωχότεροι και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο.

Σήμερα, οι προσιτές και κλιμακούμενες λύσεις που είναι διαθέσιμες επιτρέπουν στις χώρες να μεταπηδήσουν σε πιο καθαρές και προσαρμοστικές οικονομίες. Οι ρυθμοί αλλαγής εντείνονται καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και επιλέγουν μία σειρά από μέτρα που θα μειώσουν τις εκπομπές και θα αυξήσουν τις επιλογές προσαρμογής.

Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα. Οι εκπομπές σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επηρεάζουν τους ανθρώπους οπουδήποτε. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο απαιτεί συντονισμένες λύσεις σε διεθνές επίπεδο αλλά και διεθνή συνεργασία έτσι ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μεταβούν σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οι χώρες εργάστηκαν συλλογικά, υιοθετώντας την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, η μέση πόλη αναμένεται να χάσει το 1,4% έως 1,7% του ΑΕΠ της έως το 2050 και το 2,3% έως 5,6% έως το 2100, ενώ για μερικές πόλεις η απώλεια μπορεί να αγγίξει το 11% έως το τέλος του αιώνα.
Οι απώλειες αυτές προκύπτουν από την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη των εσωτερικών χώρων, από τη μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα και του νερού, την μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων κ.ά..

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη οι πόλεις να πάρουν μέτρα (φύτεμα δέντρων, χρήση πιο ανακλαστικών επιφανειών σε στέγες και πεζοδρόμια κ.α.), ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα.

 

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος δήλωσε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την οποία γιορτάζουμε στις 5 Ιουνίου είναι μία ημέρα, που αξίζει σίγουρα ιδιαίτερη προσοχή. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο Περιβάλλον και στην προστασία του και απαιτεί από όλους μας να το φροντίσουμε και να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μας.
Προφανώς είναι επίκαιρο το μήνυμα “ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ – ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ”.
Οφείλουμε να νοιαστούμε περισσότερο και όλοι μαζί Δήμος, Σχολεία, πολίτες, φορείς, εθελοντικές ομάδες, οικογένειες, να φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρές τις πόλεις μας, τις πλατείες, τους δρόμους, τις γειτονιές, να φροντίζουμε το Πράσινο και να διατηρούμε την καθαριότητα στις παραλίες μας και τις θάλασσές μας ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι.

Το θαλάσσιο περιβάλλον αποτελεί αγαθό ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και είναι άμεσα συνυφασμένο με την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Για το Δήμο μας με ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο, από τον Λουτρόπυργο μέχρι την Κινέτα και την παραλία του Αλεποχωρίου, η καθαριότητα και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι στόχος υψίστης προτεραιότητας.
Το Πράσινο στα Μέγαρα και στη Νέα Πέραμο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική προϋπόθεση, για καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ως Διοίκηση φροντίζουμε με κάθε τρόπο και συγκεκριμένες δράσεις έτσι ώστε το μήνυμα για πολύ πράσινο στις πόλεις, καθαρό Περιβάλλον και για καθαρές θάλασσες, να εμπεδωθεί και να γίνει συνείδηση σε όλους και ασφαλώς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με συνέπεια.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button