2ος Αγώνας Οδικής Ασφάλειας στα Μέγαρα

Ο σύλλογός μας διοργανώνει 3ήμερες εκδηλώσεις με θέμα την οδική ασφάλεια στη Πόλη των Μεγάρων Αττικής στις 27-29 Μαΐου 2016 . Αποφασίσαμε να διοργανωθούν την συγκεκριμένη ημερομηνία διότι θα ενταχθεί στα πλαίσια των δράσεων Οδικής Ασφάλειας του συλλόγου μας που πραγματοποιούνται με την έναρξη της θερινής περιόδου αλλά και συνέχεια των περσινών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν 8-10 Μαΐου 2015 στα πλαίσια της 3ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ .

 

Συγκεκριμένα η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων Α.Ο. Κούρος και με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής , του Δήμου Μεγαρέων αλλά και άλλους κρατικούς , εθελοντικούς και μη φορείς ( Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος – ΟΜΑΕ , Λέσχη Μοτ/τών Μεγάρων – Δ/νση Πρωτ/μιας Εκπαίδευσης , Σώμα Ελλήνων προσκόπων- Σώμα Ελλήνων οδηγών, Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων, Εθ.Ομ. ΘΡΙΑ Ασπροπύργου , συλλόγους γονέων και κηδεμόνων κ.α. ) διοργανώνουμε 3ήμερες εκδηλώσεις με θέμα: '' Ο 2ος Αγώνας της Οδικής Ασφάλειας για το παιδί '' .

 

Την 1η ημέρα (Παρασκευή 27-5-2016) θα προσκληθούν και θα δοθούν 500 παιδικά μπλουζάκια με κοινωνικό μήνυμα δεν τρέχω στην πόλη μου σε 500 μαθητές της ΣΤ Τάξης Δημοτικών σχολείων της περιοχής των Μεγάρων αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτ. Αττικής, Σαλαμίνας και Λουτρακίου . Η εκδήλωση αυτή θα λάβει χώρα πρωινές ώρες (10.00-12.00) στο Δημοτικό Στάδιο Μεγάρων όπου παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες .

 

Επιλέχτηκε το στάδιο ποδοσφαίρου Μεγάρων ως τόπος της έναρξης των δράσεων διότι σε κάθε ‘’Αγώνα‘’ πρέπει να υπάρχουν θεατές (μαθητές) , οι αγωνιζόμενοι ( ηγέτες – εκπρόσωπων κρατικών αρχών ) αλλά και οι διαιτητές ( διοργανωτές δράσεων για την οδικής ασφάλεια) .

 

Τα παιδιά (ως θεατές) βλέπουν, μαθαίνουν, εκπαιδεύονται , παραδειγματίζονται αλλά και κρίνουν τους ηγέτες μια χώρας -περιοχής (ως συναγωνιζόμενοι) και εμείς ως διοργανωτές και υποστηρικτές της οδικής ασφάλειας κρίνουμε και κατευθύνουμε με ορθές πρακτικές , δράσεις με κοινωνικά μηνύματα κλπ (ως διαιτητές).

 

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

Σε κάθε παιδί θα προσφερθεί δωρεάν μία μπλούζα με λογότυπο τα 30 Km/h μέσα σε μια σπασμένη καρδιά . Είναι το λογότυπο που παροτρύνει του ηγέτες κρατών να μειώσουν τα όρια ταχύτητας στο αστικό δίκτυο από 50km/h σε 30 Km/h – κάνοντας τους δρόμου βιώσιμους .

 

Αποτελέσματα ερευνών που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι η εμπλοκή ενός παιδιού και οχήματος σε οδικό ατύχημα που κινείται το όχημα με 50 αντί 30 km/h σε μια πόλη, το 80% το αποτέλεσμα θα είναι μοιραία για το παιδί , ενώ αν η ταχύτητα είναι 30km/h τότε μειώνεται σε 10% των οδικών ατυχημάτων που θα είναι μοιραία . Αυτό μας κάνει να παροτρύνουμε τους ηγέτες μια πόλης και του κράτους να μειώσουν τα όρια ταχύτητα στις αστικές περιοχές όπου τα παιδιά κινούνται είτε ως πεζοί είτε ως ποδηλάτες πλέον σε όλη την πόλη και όχι μόνο κοντά στις σχολικές μονάδες .

 

Επίσης σε κάθε παιδί θα δοθεί μία χρωματιστή διπλής όψης κάρτα με χρώμα κόκκινο και πράσινο . Η κόκκινη πλευρά συμβολίζει το λάθος και η πράσινη πλευρά το σωστό . Οι προσκεκλημένοι ηγέτες ( αγωνιζόμενοι ) θα ανακοινώνουν κάποιες στιγμές ‘’οδήγησής τους’’ , σωστές ή λανθασμένες , έτσι ώστε η απάντηση των παιδιών(θεατών) να γίνεται με την επίδειξη της κάρτας με το αντίστοιχο χρώμα . Σε όποιον αποδίδεται η κόκκινη κάρτα θα αποβάλετε από το γήπεδο . Μην ξεχνάμε ότι εξελίσσεται ο ‘’ 2ος Αγώνας Οδικής Ασφάλειας 2016 ‘’ σε γήπεδο ποδοσφαίρου, άρα θα υπάρχουν και ‘’αποβολές’’ από τον αγώνα .

 

Απογευματινές ώρες (17.00-21.00) θα απαγορευθεί η κίνηση των οχημάτων (εκτός ποδηλάτων ) στον κεντρικότερο δρόμο των Μεγάρων και θα κινούνται ΜΟΝΟ ποδήλατα και πεζοί . Στο χώρο αυτόν θα τοποθετηθούν '' εκπαιδευτικά'' περίπτερα τα οποία θα στελεχωθούν από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικών σχολείων και άλλους φορείς με θέμα που θα αφορά την οδική ασφάλεια και την ανακύκλωση . Σε κάθε περίπτερο τα παιδιά-μαθητές θα μπορούν να ζωγραφίσουν , να χρωματίσουν, να απαντήσουν ερωτηματολόγια , να εκπαιδευτούν σωστά στα πλαίσια της οδηγικής συμπεριφοράς , κα .

 

Κάθε παιδί που θα συμμετέχει στις δράσεις των εκπαιδευτικών περιπτέρων θα δηλώνει τα στοιχεία του , θα παραλαμβάνει άδεια οδήγησης ποδηλάτου και ασφαλιστήριο συμβόλαιο και αφού συγκεντρώσει 11 συμμετοχές θα επιβραβεύεται με δώρο .

 

Σκοπός της απογευματινής δράσης είναι ότι συμμετέχουν ενεργά οι γονείς αλλά και άλλοι φορείς στα πλαίσια της ενημέρωσης της οδικής ασφάλειας σε ανήλικους και μέσο αυτών στους ενήλικους ( γονείς κλπ) . Φυσικά μπορούμε να το εντάξουμε στο together we are road safety της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας . Επίσης τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν την διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης και ασφάλειας για το όχημά τους.

 

Την ίδια ημέρα και ώρα 21.00 θα πραγματοποιηθεί παιδικές εκδηλώσεις στη Κεντρική Πλατεία .

 

Τη 2η ημέρα Σάββατο ( 28-5-2016) και ώρες 10.30-13.30 στη κεντρική πλατεία των Μεγάρων θα πραγματοποιούνται κατασκευές και δράσεις από διάφορους φορείς με θέμα την οδική ασφάλεια και θα απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου αλλά και θα διασκεδάσει τα παιδιά Anymater με θέμα την οδική ασφάλεια.

 

Την 3η ημέρα Κυριακή (29-5-2016) θα λάβει χώρα ο 12ος Ποδηλατικός Γύρος των Μεγάρων . Στο πέρας του ποδηλατικού γύρου θα κληρωθούν Δώρα στους συμμετέχοντες και θα λήξουν οι 3ήμερες εκδηλώσεις οδικής ασφάλειας .

 

Αποφασίσαμε να προσφέρουμε δωρεάν παιδική μπλούζα με κοινωνικό μήνυμα :

  • στην αναγκαιότητα της μείωσης των ορίων ταχύτητας στο αστικό οδικό δίκτυο
  • στο να αναδείξουμε το φιλικό μέσο μεταφοράς για το περιβάλλον , το ποδήλατο
  • θα συμμετέχουν και οι γονείς ενεργά στο θέμα της πρόληψης & ενημέρωση των τροχαίων ατυχημάτων
  • θα αφυπνίσουμε κρατικού φορείς γα το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα και
  • στην ενημέρωση των πολιτών και τρόπους πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων .

 

Τιμή μας να παρευρεθείτε στις 3 ήμερες εκδηλώσεις οδικής ασφάλειας

""

Παρόμοια άρθρα

Back to top button