Τοποθετήθηκε πρωτοποριακή συσκευή για ΑμεΑ στο Αλεποχώρι

Την Τρίτη 16/08/2011 τοποθετήθηκε στην παραλία Αλεποχωρίου, η πρώτη συσκευή που επιτρέπει σε άτομα με κινητικά προβλήματα, να απολαμβάνουν ένα αγαθό όπως είναι το κολύμπι στην θάλασσα, σαν όλους τους άλλους ανθρώπους.

 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κάθισμα που έχει τη δυνατότητα να κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε μια σταθερή διαδρομή, μήκους ανάλογου με τις ανάγκες της ακτογραμμής όπου αυτό τοποθετείται. Ο μηχανισμός δεν εξαρτάται από εξωτερική ρευματοδοσία αλλά η αυτονομία του εξασφαλίζεται από φωτοβολταϊκά στοιχεία και μπαταρία μολύβδου.

 

Αυτή η πρωτοποριακή διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να εισέρχονται χωρίς καμία βοήθεια και χωρίς να καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους στη θάλασσα. Όλες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό ο χρήστης.

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο χαρακτήρας της διάταξης δεν είναι μόνιμος, δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στο σημείο που τοποθετείται, ενώ φέρει μια σειρά από συστήματα ασφαλείας που εξασφαλίζουν τη συνεχή λειτουργία της καθώς και την προστασία των ατόμων.

 

Έως τώρα έχουν τοποθετηθεί τέτοιες συσκευές σε Κύπρο και Αχαΐα. Στην Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να εγκατασταθούν συνολικά 3 συσκευές.

 

Όλες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό ο χρήστης

 

Το έργο αυτό είναι μια πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, η οποία και το χρηματοδότησε. Η εκτέλεσή του έγινε από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής του οποίου και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος. Την καρέκλα έχει σχεδιάσει η αρχιτέκτων μηχανικός, Σοφία Ιωαννίδη.

 

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Με την ευαισθητοποίησή τους, έδωσαν ξανά το δικαίωμα στα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν τη θάλασσα όπως όλοι μας.

 

Η διάταξη αυτή, αποτελεί δείγμα πολιτιστικής ανάπτυξης μιας κοινωνίας η οποία οφείλει να είναι ευαίσθητη απέναντι σε τέτοιου είδους ζητήματα, τη φροντίδα δηλαδή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο δείκτης άλλωστε της κουλτούρας ενός λαού σχετίζεται άμεσα με τη στάση των πολιτών και της πολιτείας απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button