Συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Μεγάρων και μαχητική διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πραγματοποίησαν, την Τετάρτη 24 Ιουλίου, δεκάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, της Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, του Συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Δυτικής Αττικής και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.
Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γ. Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο αντιδήμαρχος Ν. Περάμου και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και αντιπροσωπείες του Σωματείου Συνταξιούχων Μεγάρων, του Εμπορικού Συλλόγου, του Αγροτικού Συλλόγου, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της περιοχής και της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Μεγάρων, είναι:
► να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων με μόνιμους γιατρούς και εργαζόμενους για να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία
► να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο και να λειτουργήσουν Περιφερειακά Ιατρεία σε Κινέτα και Αλεποχώρι.
► να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο και να εξασφαλιστεί πλήρης κρατική χρηματοδότηση. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυναν τρεις μαθητές του Γυμνασίου της Νέας Περάμου, που αναφέρθηκαν στις ανάγκες των ανθρώπων για Παιδεία, Υγεία κλπ. που πρέπει να ικανοποιούνται δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Μίλησαν επίσης ο Δ. Τσολιάκος κάτοικος, ο Κ. Παπαπαύλου, γραμματέας των Συνταξιούχων Μεγάρων, ο Ν. Τουτουντζάκης, εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και η Σ. Σακελλαρίου, κάτοικος Μεγάρων.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μ. Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου, που ξεκίνησε εκφράζοντας τα συλλυπητήρια των συγκεντρωμένων «στην οικογένεια του άτυχου συμπολίτη μας που έχασε τη ζωή του κατά τη μεταφορά του από τα Μέγαρα προς την κοντινότερο εφημερεύον νοσοκομείο. Ευχόμαστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό.»
Αναφέρθηκε ότι σκοπός της κινητοποίησης είναι ότι «δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Ακόμη και πριν την αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του, το Κέντρο Υγείας Μεγάρων δεν μπορούσε να καλύψει, λόγω των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού και της υποχρηματοδότησης, τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.
Αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποστελέχωσης και υποβάθμισης είναι η απόφαση για αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Απόφαση που ουσιαστικά αφήνει υγειονομικά “ακάλυπτη” μια περιοχή με 40.000 περίπου κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές.
Δεν ανεχόμαστε ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί, που πολλοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, ο οργανισμός του Κέντρου Υγείας να προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, που είναι η βάση για την 24ωρη λειτουργία και σήμερα να υπηρετούν μόνο 3, από τους οποίος ο ένας είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.
Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες βασικές ιατρικές ειδικότητες και σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αρκετοί από τους γιατρούς και υπόλοιπους εργαζόμενους είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (είτε επικουρικοί είτε μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ) και κινδυνεύουν με απόλυση.
Επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία προκαλεί και η ανεπαρκής φύλαξη του Κέντρου Υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά περιστατικά κλοπών εξοπλισμού και επιθετικών συμπεριφορών σε βάρος υγειονομικών, ενώ διατηρείται ο διαχωρισμός, αν και συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, μεταξύ Κέντρου Υγείας και Μονάδας Υγείας, που είναι ό,τι έχει απομείνει από την πρώην μονάδα του ΙΚΑ.
Ανύπαρκτες ουσιαστικά είναι οι δημόσιες μονάδες Υγείας και στις υπόλοιπες περιοχές, στη Ν. Πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι, ενώ και το κοντινότερο νοσοκομείο της Αττικής, το “Θριάσιο”, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.
Δεσμευόμαστε ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι η αρχή. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για να στελεχωθεί με μόνιμους γιατρούς και προσωπικό το Κέντρο Υγείας και να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να λειτουργήσει Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο και Περιφερειακά Ιατρεία σε Κινέτα και Αλεποχώρι. Να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση το Θριάσιο Νοσοκομείο.
Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και δύσκολος. Για να έχουμε αποτελέσματα, χρειάζεται η συμμετοχή όσων περισσότερων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, πρώτα από όλα των ίδιων των υγειονομικών. Αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, από την πιο απλή που μπορεί να είναι η έκδοση ενός δελτίου Τύπου μέχρι τις πιο προχωρημένες και δυναμικές μορφές.
Ξεκαθαρίζουμε ότι για να αγωνιστούμε μαζί, δεν ζητάμε ως προαπαιτούμενο από κανένα εργαζόμενο ή κάτοικο να συμφωνήσει σε όλα μαζί μας, του ζητάμε όμως να μη δεχθεί να θυσιάσει την υγεία του, την υγεία των παιδιών του, την υγεία συνολικά των λαϊκών οικογενειών για να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.
Γιατί αυτή είναι η αιτία για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας και συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας και όχι η ανικανότητα ή κακοδιαχείριση, όπως ορισμένοι θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε.
Εξήγησε ότι «Η αλήθεια είναι ότι η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας οφείλεται στην εφαρμογή από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη, η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται και οι παροχές Υγείας πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Γι’ αυτό, αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να μην παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων, παραβιάζοντας τη νομοθεσία για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.
Γι’ αυτό, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Γι’ αυτό προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως “αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων” που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την “πώληση” υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Γι’ αυτό, προωθούν το θεσμό του “οικογενειακού γιατρού”, με βασικό όμως προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες Υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, για τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις.
Γι’ αυτό χιλιάδες χρόνιοι πάσχοντες και ανάπηροι δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, την ίδια στιγμή που οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν τεράστια κέρδη και κάνουν εξαγωγές φαρμάκων αξίας εκατ. ευρώ.
Γι’ αυτό περικόπτονται συνεχώς οι παροχές στους ανάπηρους και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και τα δημόσια κέντρα αποκατάστασης και τα σχολεία και μονάδες Ειδικής Αγωγής είναι λιγοστά και υποβαθμισμένα, ενώ τα αντίστοιχα ιδιωτικά συνεχώς αυξάνονται.
Στόχος τους είναι να εξοικονομούν κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Ενώ η ίδια πολιτική ευθύνεται και για το ότι ανεπαρκέστατα ή και ανύπαρκτα, παρά τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές, παραμένουν τα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης. Δεν υλοποιούνται γιατί αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους. Γεγονός, που σε συνδυασμό με την ταχύτατη υλοποίηση έργων και υποδομών που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της περιβόητης “ανάπτυξης” που διαφήμιζαν κυβέρνηση – Περιφέρεια και δήμοι της περιοχής στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Αττική.
Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Αντίθετα, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί, στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας 2019-2022, για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, και όλοι καταλαβαίνουμε τις συνέπειες για τη στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας και τη λειτουργία τους.
Ακόμα περισσότερο, η προγραμματική θέση της νέας κυβέρνησης ότι “τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση, αλλά και στην επιβολή νέων τοπικών φόρων στο όνομα να μην «κλείσουν» τα κέντρα υγείας.
Συνολικά, πρόκειται για μέτρα που είναι κυριολεκτικά “θανατηφόρα” για τους εργαζόμενους, αναγκαία όμως για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού.
Γι’ αυτόν το λόγο παίρνουν παρόμοια μέτρα, συντονισμένα, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε έχουν μνημόνια είτε όχι. Είτε έχουν χρέη και ελλείμματα είτε όχι. Είτε είναι στο ευρώ είτε έχουν διατηρήσει το ενικό τους νόμισμα.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε ότι «δεν περιορίζεται μόνο στην ύπαρξη ή μη υγειονομικών μονάδων, αλλά είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει πρώτα από όλα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την πρόληψη, αφορά τις συνθήκες εργασίας και κατοικίας, τον ελεύθερο χρόνο και τη συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για Υγεία, όταν παιδιά υποσιτίζονται, οικογένειες είναι χωρίς θέρμανση, τους έχουν κόψει το ρεύμα, κινδυνεύουν να τους πάρουν το σπίτι οι τράπεζες ή η εφορία.
Γι’ αυτό ο αγώνας για την υγεία των λαϊκών οικογενειών συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα προστασίας των ανέργων, κατάργηση της φοροληστείας, απαγόρευση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Άλλωστε, ζούμε σε μια χώρα που έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί και να θρέψει όλα της τα παιδιά και με το παραπάνω. Η Ελλάδα έχει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό που σήμερα το τσακίζει η ανεργία, μορφωμένο επιστημονικό δυναμικό που αναγκάζεται να μεταναστεύσει, τεράστιο αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, κατάλληλο μεσογειακό κλίμα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, πλεονεκτική γεωγραφική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Φανταστείτε για παράδειγμα τα οφέλη από τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα για την έρευνα, παραγωγή και τη διάθεση φαρμάκων, μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού. Πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν, πόσο θα ανακουφίζονταν οι ασθενείς με τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, πόσα θα γλιτώναμε από τις εισαγωγές.
Για να ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική πρέπει να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες. Αγώνες που στρέφονται όχι μόνο ενάντια στο έναν ή στον άλλο αντιλαϊκό νόμο, όχι μόνο ενάντια στη μία ή την άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά συνολικά ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται και βγαίνουν κερδισμένοι από την επίθεση στα δικαιώματα μας, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Αγώνες που θα διεκδικούν ριζικές αλλαγές στην παραγωγή, στην οικονομία, στην κοινωνία γενικότερα. Ώστε οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών. Σε αυτόν το δρόμο σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί»