“Smart Trap”: «Η έξυπνη παγίδα του μέλλοντος στην εντομολογική επιτήρηση κουνουπιών»

Συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την εντομολογική επιτήρηση των κουνουπιών

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Κλεάνθης Βαρελάς, επισκέφτηκε την 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα για να παραβρεθεί στην τοποθέτηση της έξυπνης παγίδας «Smart Trap» που σκοπό έχει τη συνεχή ροή εντομολογικών πληροφοριών ως προς τους πληθυσμούς των κουνουπιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής δήλωσε σχετικά:
«Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την εντομολογική επιτήρηση των κουνουπιών, παρευρέθηκα την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα, παρουσία του του Διοικητή Ταξίαρχου (Ι) Ευθύμιου Σιμιτζή, του Σμήναρχου Δημήτριου Ελένη, των εκπροσώπων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού κου Γεώργιου Μπαλατσού, του Δρ. Αντώνιου Μιχαηλάκη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε.Δ.Α, προκειμένου να παρακολουθήσω την τοποθέτηση της έξυπνης παγίδας που σκοπό έχει να υπάρχει συνεχής ροή εντομολογικών πληροφοριών ως προς τους πληθυσμούς των κουνουπιών, καθώς και για την πρόληψη, την επιτήρηση και την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως για παράδειγμα την είσοδο νέων χωροκατακτητικών ειδών κουνουπιού (Aedes aegypti).

Το αεροδρόμιο της 112 Π.Μ. επιλέχθηκε γιατί αποτελεί πύλη εισόδου πολλών πτήσεων από διάφορες χώρες. Στην Αττική θα τοποθετηθούν συνολικά τρεις (3) έξυπνες παγίδες σε αντίστοιχες πύλες εισόδου. Η δημιουργία και αξιοποίηση της έξυπνης παγίδας αποτελεί μια καινοτόμα και πρωτοποριακή εφαρμογή της τεχνολογίας εκμάθησης μηχανών. Με τη νέα αυτή παγίδα επιτυγχάνεται η απομακρυσμένη συνεχής ροή εντομολογικών πληροφοριών, η μείωση του χρόνου δράσης στο πεδίο και παράλληλα η εξοικονόμηση κόστους που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει έως και το 80%. Η έξυπνη παγίδα αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο αισθητήρα ο οποίος, εφόσον εκπαιδευτεί καταλλήλως στο εργαστήριο, μπορεί να αναγνωρίσει το είδος, το φύλο, την ηλικία του εντόμου. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης η παγίδα εγκαθίσταται στο πεδίο και η παρακολούθηση των συλλήψεων εντός της παγίδας, πραγματοποιείται απομακρυσμένα με τη βοήθεια ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η Περιφέρεια Αττικής πιστή στη συνεχή προστασία των πολιτών καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, θα συνεχίσει να υιοθετεί καινοτόμες δράσεις πάντα φιλικές προς το περιβάλλον».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button