Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η κυκλοφορία – Με ποιους τρόπους

Την απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας πολιτών από αύριο στις 06:00 ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας κορωνοϊού.

Από αύριο το πρωί, η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για:
-μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες
-μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό
-μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών
-μετάβαση σε τράπεζα
-κίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη
-μετάβαση σε τελετή
-σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά (ή με κατοικίδιο) ή ανά δύο άτομα τηρώντας απόσταση 1,5 μέτρου
-εφάπαξ μετάβαση σε χώρο κατοικίας
-σε κάθε όχημα επιτρέπεται να επιβαίνουν ο οδηγός και έως ένα άτομο με κάποιες εξαιρέσεις (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία κλπ)

Δύο τύποι εγγράφων θα χρησιμοποιούνται για τους παραπάνω σκοπούς:

Τρεις είναι οι εναλλακτικές για τον τρόπο που θα κινούμαστε.

1. Ένα έντυπο που θα αναφέρει 6 λόγους που επιτρέπεται να μετακινηθούμε. Το έγγραφο τύπο Α θα το παίρνουν μία φορά οι εργαζόμενοι. Όλοι οι υπόλοιποι χρειάζονται το έντυπο δήλωσης μετακίνησης τύπου Β. Τους 2 τύπους εγγράφων και τις οδηγίες χρήσης τους μπορούμε να βρούμε στο forma.gov.gr, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από το βράδυ της Κυριακής.

2. Ένα δωρεάν SMS στο 13033, το οποίο θα μας στέλνει απάντηση. Για να στείλει κάποιος το SMS στο 13033 πρέπει να έχει το έντυπο για να δει τους λόγους ή να μπει στο forma.gov.gr που θα ενεργοποιηθεί το βράδυ.

3. Ο πιο απλός τρόπος: Ένα χαρτί που θα μπορεί να συμπληρώνει ο οποιοσδήποτε στο σπίτι του και θα πρέπει να γράφει πάνω πού θα πάει και τι ώρα. Για παράδειγμα: Βγαίνω στις 10:30 και πηγαίνω στο φαρμακείο. Μαζί με το χαρτί θα πρέπει να έχουμε και την ταυτότητά μας για να την επιδείξουμε αν μας ζητηθεί για έλεγχο στο δρόμο.

Ακόμη, από Δευτέρα δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή σε πάρκα, χώρους άθλησης, μαρίνες, άλση και παιδικές χαρές.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται:

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button