Προσοχή. Δεν κοιτάζουμε την έκλειψη ούτε μέσα από την κάμερα του κινητού

Η έκλειψη ηλίου κρύβει κινδύνους για τα μάτια, προειδοποιούν οι ειδικοί. Εν αναμονή λοιπόν του φαινομένου, που θα είναι ορατό και στην χώρα μας από τις 10:39 π.μ, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες προφύλαξης βάζοντας φρένο στους πολίτες που προγραμματίζουν να βγάλουν ακόμα και selfie στην έκλειψη.
 
Ειδικότερα και όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σε σχετική ανακοίνωση «η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή. Επισημαίνεται δε, ότι συχνά οι επιπτώσεις δε γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη».
 
Ο Daniel Hardiman-McCartney, κλινικός σύμβουλος στο κολέγιο Οπτομετρίας της Βρετανίας και συνεργάτης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε με αφορμή την ημέρα της ηλιακής έκλειψης στις 20 Μαρτίου, ότι η λήψη φωτογραφιών με  φωτογραφική μηχανή ή με κινητό θα μπορούσε να αποβεί τόσο επικίνδυνη, ώστε να κάψει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να οδηγήσει σε ολική τύφλωση.
 
Ο Βρετανός επιστήμονας διευκρινίζει ότι τα γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν καθόλου τα μάτια από μια ενδεχόμενη ζημιά και συνέστησε να φορούν οι πολίτες ειδικά γυαλιά τα οποία εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να εισέρχεται στα μάτια.

 
Επιπλέον και σύμφωνα με τις συμβουλές της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί  οργανισμοί επισημαίνουν ότι το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.
 
Η μερική έκλειψη ηλίου θα διαρκέσει από τις από τις 10:39 π.μ. έως και τις 12:49 μ.μ., με το μέγιστο της έκλειψης να λαμβάνει χώρα στις 11:43 π.μ. οπότε και θα καλύπτεται περίπου το 30% του ηλίου, όπως θα φαίνεται σην Ελλάδα.
 
Δείτε στο βίντεο μια αναπαράσταση της πορείας της σελήνης μπροστά από τον ήλιο έτσι όπως θα είναι εμφανής στη χώρα μας.
 

 

 Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου.

 

 Πατήστε εδώ για να δείτε ζωντανά 

 

Update: Κατεπείγουσα εγκύκλιος έφτασε στα σχολεία της χώρας, μέσω της οποίας ζητείται να παραμείνουν τα παιδιά μέσα στην αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της έκλειψης, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button