Περιφέρεια Αττικής: «Το τριήμερο λαμπαδηδρομίας και εκδηλώσεων που ένωσε τους Μικρασιάτες της Δ. Αττικής»

Λ. Κοσμόπουλος: «Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε αποτελούν τιμή και ευχαριστίες στην προσφορά των Ελλήνων Μικρασιατών και στον Μικρασιατικό Ελληνισμό που άλλαξε τη ροή της ιστορίας της πατρίδας μας»

Δελτίο τύπου από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Κοσμόπουλου αναφέρει ότι η επέτειος των 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή τιμήθηκε με μια μεγάλη τριήμερη διοργάνωση από την Περιφέρεια Αττικής στη Δυτική Αττική. Αναλυτικά:

Η λαμπαδηδρομία «100 χρόνια Μικρασιατικής φλόγας» διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με την συμβολή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου, την πολύτιμη συνδρομή του Προοδευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος»-Μελί Μεγάρων, του Συλλόγου Περαμίων-Κυζικηνών και του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας και την συνεργασία των Δήμων Μεγαρέων και Ελευσίνας.

Ο βωμός της Μικρασιατικής φλόγας άναψε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Μεγάρων, οι λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν τη φλόγα που διασχίζοντας τα Μέγαρα, έφτασε στο Μελί Μεγάρων και τον Σύλλογο «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος»-Μελί Μεγάρων, όπου πραγματοποιήθηκε παράσταση με τίτλο «Οι Άγγελοι της Σμύρνης» στην περιοχή Μελί του Δήμου Μεγαρέων, με τη συμμετοχή της τραγουδίστριας Ζωής Παπαδοπούλου.

Την επομένη 17 Σεπτεμβρίου, οι λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν την φλόγα από το Μελί Μεγάρων στην Νέα Πέραμο, στον Σύλλογο Περαμίων Κυζικηνών, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στο λιμάνι Νέας Περάμου, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία με το συγκρότημα «Μεγαρόσημο».

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, η Μικρασιατική φλόγα «ταξίδεψε» από την Νέα Πέραμο στην Ελευσίνα και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας, με βωμό στην Πλατεία Λαού, όπου ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα με το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «Έμμελον».

Οι στιγμές του τριημέρου της λαμπαδηδρομίας ήταν αρκετά συγκινητικές με εκατοντάδες δρομείς να φέρουν από τον γηραιότερο στον νεότερο και από γενιά σε γενιά, την «Μικρασιατική φλόγα» με μνήμες από τους προγόνους τους, με τιμή για τις χαμένες μα αλησμόνητες πατρίδες.

Σχετικά ο κ. Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρει:
«Η Μικρασιατική φλόγα ολοκλήρωσε την Κυριακή το ταξίδι της στις γειτονιές Μικρασιατών στη Δυτική Αττική, αλλά παραμένει άσβεστη η φλόγα τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε αποτελούν τιμή και ευχαριστίες στην προσφορά των Ελλήνων Μικρασιατών και στον Μικρασιατικό Ελληνισμό που άλλαξε τη ροή της ιστορίας της πατρίδας μας.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί ολοκληρώθηκε μια μεγάλη διοργάνωση από την Περιφέρεια Αττικής, η πρώτη συμβολική διαδρομή που ένωσε τους Μικρασιάτες της Δυτικής Αττικής με εκατοντάδες λαμπαδηδρομους και μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τη συμβολή των συλλόγων και των Δήμων Μεγαρέων και Ελευσίνας. Τιμούμε τους Έλληνες Μικρασιάτες που χάθηκαν και ευχαριστούμε τους Έλληνες Μικρασιάτες για όσα έδωσαν στο ελληνικό γίγνεσθαι».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button