Πανελλήνια σύσκεψη ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες

Την περασμένη Τετάρτη 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ τετράωρη σύσκεψησυνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, παρουσία και των 95 μελών που την απαρτίζουν αλλά και πλήθους νέων φορέων που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους και την επιθυμία να συμμετάσχουν σε αυτή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος της σημερινής συγκυβέρνησης, ο Υπουργός Τουρισμού επί κυβερνήσεως ΝΔ, βουλευτές και πολιτευτές (κυρίων νησιώτικων περιοχών) όλων των κομμάτων, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι (ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ι.Μαρινάκης), εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι Συλλόγων (εμπορικών, εξωραϊστικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών κλπ, ανάμεσά τους και ο Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου).

Στη σύσκεψη αυτή καυτηριάστηκε η όλη διαδικασία και ο διάτρητος τρόπος και χρόνος υπογραφής της ΚΥΑ του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών (που ως γνωστόν υπεγράφη από 8 συναρμόδιους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στις 4/11/11, την ημέρα δηλαδή που θα παρεχόταν ψήφος εμπιστοσύνης στην απελθούσα κυβέρνηση!!), ενώ παράλληλα αναφέρθηκε επισήμως πως πέραν του προέδρου του, δυο ακόμα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΔΝΑ) υπέβαλαν και αυτά τις παραιτήσεις τους καθώς υποστήριξαν ότι παρόλο που φέρεται ότι το ΕΣΧΔΝΑ υπέβαλε γνωμοδότησηοποία δεν λήφθηκε υπόψη από τους Υπουργούς, αλλά τουλάχιστον υποβλήθηκε όπως εκ του νόμου προβλέπεται ως προαπαιτούμενηεντούτοις όμως στην πραγματικότητα ουδέποτε πρόλαβαν να συζητήσουν και κατά συνέπεια ουδέποτε γνωμοδότησαν σχετικά!!

Αποφασίστηκε μάλιστα να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά κατά των 8 Υπουργών (Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Γερουλάνο) που «πραξικοπηματικά» συνυπέγραψαν την εν λόγω ΚΥΑ και για το λόγο αυτό είχε ήδη συνταχθεί το κείμενο της μήνυσης που τέθηκε προς γνώση και συλλογή υπογραφών μεταξύ των μελών της Συντονιστικής.

Επίσης αναφέρθηκε ότι με τον πρόσφατο νόμο του ΥΠ.Ε.Κ.Α. περί τακτοποίησης αυθαιρέτων «τακτοποιήθηκαν» και τα «αυθαίρετα της θάλασσας», δηλ. οι παράνομες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και υπερτονίστηκε η «οικογενειακή σχέση» του κ.Γερουλάνου με τις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και το γεγονός ότι οι μετοχές των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας εμφάνισαν το τελευταίο διάστημα άνοδο της τάξης του 40% εν μέσω κρίσης και πτωτικού ΧΑΑ!!

Σημειώθηκε επίσης ότι είναι κοινά αποδεκτό πως οι μεγάλοι τζίροι και οι εξαγωγές των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας βασίζονται σε παραγωγές πολύ μεγαλύτερες του 200% της επιτρεπόμενης από τη νομοθεσία ποσότητας καθώς και ότι αν μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας παρήγαγε την επιτρεπόμενη ποσότητα και δεν υπερέβαινε τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της θα ήταν μη βιώσιμη οικονομικά!

Ως πολύ θετική εξέλιξη κρίθηκε η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τόσο στην Επιτροπή όσο και στην προσφυγή στο ΣτΕ για την απόσυρση της ΚΥΑ, ενώ αντίθετα σχολιάστηκε δυσμενώς η στάση της Ένωσης Περιφερειαρχών που πρόλαβε να γνωμοδοτήσει θετικά για την εν λόγω ΚΥΑ!!

Παράλληλα και παρά την συμμετοχή αρκετών νέων φορέων στην Επιτροπήοποία και θα ξεπερνά πλέον τα 100 μέλη) καταδικάστηκε η απουσία του ΣΕΤΕ (συλλόγου ξενοδοχοϋπαλλήλων) καθώς όπως σχετικά αναφέρθηκε ενώ «έχει πάρει φωτιά το σπίτι τους, ακόμα δεν το έχουν πάρει χαμπάρι».

Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η θέση του νυν Υφυπουργού Τουρισμού κ.Πέτρου Αλιβιζάτου ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι μεν ενάντιος στην ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών (υπό όρους και προϋποθέσεις και μάλιστα σε περιοχές μη τουριστικές) αλλά αυτή η ΚΥΑ του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών εμποδίζει κατάφορα την ανάπτυξη του τουρισμού, που σε τελική ανάλυση συνεισφέρει περίπου στο 14% του παραγόμενου ΑΕΠ της χώρας μας ενώ ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών μόλις κάτι δεκαδικά της μονάδας, και συνυπέγραψε μαζί με τους βουλευτές αλλά και τους φορείς το αίτημα για την άμεση απόσυρσή της!!

Μόνο «παρατράγουδο» κάποιοι εκ των παριστάμενων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα υποστηρίζοντας ότι ο συνήθης τρόπος υπογραφής των ΚΥΑ είναι στο πόδι!, «δια της περιφοράς μεταξύ των Υπουργείων»!, και άρα τίποτα το μεμπτό δεν συνέβη στην περίπτωση της υπογραφής της ΚΥΑ των ιχθυοκαλλιεργειών!

Οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων μάλιστα ενημέρωσαν τους παραβρισκόμενους και την Διοικούσα Επιτροπή ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ.Παπακωνσταντίνου έφερε νωρίτερα την Τετάρτη προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ρύθμιση που εξαιρεί κάποιες δραστηριότητες από την υποχρέωση της ύπαρξης προηγούμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ανάμεσα σε αυτές και τις ιχθυοκαλλιέργειες!!

Θετική ήταν και η στάση του Δημάρχου Μεγαρέων κ.Ι. Μαρινάκη ο οποίος ανέφερε μάλιστα ότι ο Δήμος έχει ήδη προσφύγει νομικά κατά της από 28/7/11!! αδειοδότησης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας σε θαλάσσια έκταση 20 στρεμμάτων στη θέση Κάτω Αλώνι του Δήμου Μεγαρέων. Επίσης ανέφερε πως σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε με το οποίο ζητούσε να ενημερωθεί γιατί δεν ζητήθηκε η προηγούμενη γνώμη του Δήμου για το θέμα η απάντηση από τα «αρμόδια χείλη» ήταν ότι η αρμοδιότητα αυτή θα παραχωρηθεί στους Δήμους το 2013! Παράλληλα ζήτησε όπως και άλλοι δήμαρχοι διεύρυνση της Διοικούσας 9μελής Επιτροπής (που & αποτελείται από 4 Δημάρχους, 4 μη αιρετούς και 1 εκπρόσωπο των Αλιέων) προκειμένου να συμμετάσχει και ο ίδιος.

Τελικά με ψηφοφορία αποφασίστηκε να παραμείνει η Διοικούσα Επιτροπή <span da

Παρόμοια άρθρα

Back to top button