Οι «πληγές» της πυρκαγιάς σε Άνω Βλυχάδα και Κανδήλι από ψηλά [βίντεο]

Το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια αφού κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις παρθένου πευκοδάσους πέρασε στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας και με σύμμαχό του τον άνεμο, στις 18 Ιουλίου, «επισκέφθηκε» και τον Δήμο Μεγαρέων από τη συνοριακή γραμμή της Νέας Περάμου στην Άνω Βλυχάδα. Ένα διαρκώς εξελισσόμενο μεγάλο μέτωπο από βορρά που έφθασε μέχρι και το Κανδήλι Μεγάρων. Περνώντας από το «Μελετάκι» και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, εκατοντάδων εθελοντών και Πολιτικής Προστασίας, η φωτιά κατέβηκε απειλητικά σε κατοικημένες περιοχές τόσο στο Κανδήλι, όσο και στην Άνω Βλυχάδα, όπου διατάχθηκαν και εκκενώσεις κατοικιών.

Το MegaraTv επιχείρησε έναν μικρό απολογισμό από αέρος καταγράφοντας τις «πληγές» που άφησε η φωτιά στη Νέα Πέραμο του Δήμου Μεγαρέων.

Βαθιά πληγωμένος ο οικισμός Πλάτων στην Άνω Βλυχάδα, η περιοχή Σκαλιστήρη, το Κανδήλι Μεγάρων και βεβαίως οι κάτοικοι της Νέας Περάμου που επί τόσες ημέρες αγωνιούσαν για την επόμενη στιγμή και το τι πρόκειται να συμβεί, με τον ήλιο πάμπολλες φορές κρυμμένο από τους πυκνούς καπνούς και την ατμόσφαιρα πνιγηρή.

Μία κατάσταση που τείνει να μας γίνει συνήθεια πλέον εδώ στον Δήμο Μεγαρέων, που επί τόσα καλοκαίρια οι κάτοικοι μετράμε τα «πράσινα κουκιά» μας που όλο και λιγοστεύουν, χτυπώντας το καμπανάκι της περιβαλλοντικής πτώχευσης. Μία συνήθεια καταστροφική τόσο για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όσο και για τον συναισθηματικό μας κόσμο που βιώνει κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία πλέον χρόνια, έναν βίαιο και πένθιμο χωρισμό από μια εξαντλητική και σπάταλη για το περιβάλλον συμπεριφορά.

Η πρόθεση του συντάκτη δεν είναι καταγγελτική. Κλείνει με την ευχή να προστατευθεί ό,τι μας απέμεινε. Η φύση ξέρει και γιατρεύει τις πληγές της και το περιβάλλον προσαρμόζεται. Εχθρικά βεβαίως για τον άνθρωπο, χωρίς να φταίει το ίδιο. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Εμείς θ’ αντέξουμε μέσα σ’ αυτό;

ρεπορτάζ Α. Μπακαούκας
Κάμερα, drone και μάχιμος παντού: Δ. Ρούσσης
“Back Office” και ειδική υποστήριξη: Α. Κικίδης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button