Ο Ναυταθλητικός όμιλος Νέας Περάμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Ο Ναυταθλητικός όμιλος Νέας Περάμου ιδρύθηκε το 2010 και αριθμεί περίπου 60 μέλη, τα οποία είναι είτε ιδιοκτήτες ιδιωτικών σκαφών που ελλιμενίζονται στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού της Νέας Περάμου, είτε επαγγελματίες αλιείς, είτε απλοί ιδιώτες με ενδιαφέρον για τη θάλασσα, πολλοί εκ των οποίων είναι επώνυμοι πολίτες της κοινότητας αλλά και επιστήμονες, στρατιωτικοί καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίου. Τα σκάφη των μελών του ομίλου αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των σκαφών που αγκυροβολούν στο λιμάνι, ενώ τα υπόλοιπα δύο τρίτα αποτελούνται από σκάφη άλλων ιδιωτών και επαγγελματιών αλιέων.

Σκοπός του ομίλου βάσει του καταστατικού του είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη των πολιτών στην αθλητική ερασιτεχνική αλιεία, την κολύμβηση, την ιστιοπλοΐα και άλλα θαλάσσια αθλήματα, καθώς και κάθε είδους πολιτιστικές δραστηριότητες και εκτέλεση κοινωφελών έργων, έργων λιμένος, έργων παραλίας κλπ.

Το 2010 ο Όμιλος και οι επαγγελματίες αλιείς, υποστηριζόμενοι νομικά και από τη τότε Δημοτική Αρχή, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά του νόμου με τον οποίο μεταβιβάζεται η διαχείριση του λιμανιού της Νέας Περάμου από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας. Η προσφυγή αυτή τελεί ακόμα υπό εκδίκαση μετά από σωρεία αναβολών που δεν οφείλονται στην πλευρά μας. Πρέπει να τονισθεί ότι κατά την περίοδο 2003-2010 ο Δήμος Νέας Περάμου εισέπραξε από λιμενικές διευκολύνσεις που παρείχε, σε δημότες και μη, το ποσό των 500.000 ευρώ.

Κατά την περίοδο 2011 έως 2016 ο Όμιλος υποστήριξε την τοπική αυτοδιοίκηση με δωρεές των μελών του 3000 ευρώ ετησίως για την κατανάλωση ρεύματος και νερού στο χώρο του λιμανιού. Επίσης με δωρεές και προσωπική εργασία των μελών του συνεισέφερε στην αναπαλαίωση του παραδοσιακού ελαιοτριβείου ΠΕΤΚΑ, στην κατασκευή οστεοφυλακίου στο κοιμητήριο Νέας Περάμου, στο κοινοτικό παντοπωλείο προς ανακούφιση των πληγέντων από την κρίση, στην κατασκευή νέας συρόμενης πόρτας εισόδου του λιμανιού, στην κατασκευή δοχείων απορριμάτων, εξωραϊστικές εργασίες στο χώρο, επισκευή φρεατίων και την αγορά και τοποθέτηση 12 παγκακιών στην προβλήτα. Επίσης ανέλαβε τη συντήρηση ηλεκτρικών πινάκων και φρόντισε για τη συντήρηση, το βάψιμο και φωτισμό στα παρτέρια και λοιπούς εξοπλισμούς.

Το περασμένο έτος, μέλος του συλλόγου με έξοδα του συλλόγου επισκεύασε πολύμηνη διαρροή ύδατος στο λιμάνι μετά από απαράδεκτη αδιαφορία από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους τυχόντες υπεύθυνους (ΕΥΔΑΠ κλπ). Επίσης, με συχνές του επιστολές και τακτική επικοινωνία με το Λιμεναρχείο φροντίζει για την ασφάλεια του λιμανιού και την εντατική αστυνόμευση του. Σημαντικό πρόβλημα υφίσταται με την ύπαρξη τεσσάρων ναυαγίων εντός του λιμένα, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα με εντατικές προσπάθειες των Αρχών για λόγους ασφάλειας και υγιεινής. Περαιτέρω αδράνεια είναι ανεπίτρεπτη.

Από πλευράς αθλητικών δραστηριοτήτων συμμετείχε ενεργά στους ετήσιους κολυμβητικούς αγώνες του διάπλου του κόλπου, οργάνωσε αλιευτικές εκδηλώσεις, προμηθεύτηκε ιστιοπλοϊκά σκάφη για παιδιά και έγινε μέλος του ιστιοπλοϊκού ομίλου Ελλάδας, ευρισκόμενος σήμερα στο στάδιο προετοιμασίας έναρξης μαθημάτων ιστιοπλοΐας στα παιδιά.

Κατά το τελευταίο έτος, με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προεξάρχοντα τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Δήμα, προχώρησαν στην αντικατάσταση των παροχών ρεύματος και νερού με νέες μη ναυτικού τύπου κατασκευές προς έλεγχο των καταναλώσεων ρεύματος και νερού, παρά τις προτροπές μας για τοποθέτηση σύγχρονων παροχών pillars τύπου marine με ατομικές χρεώσεις ρεύματος και νερού. Για τη δράση αυτή εισέπραξαν από τους ελλιμενιζόμενους, μέλη ή μη του συλλόγου μας, στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού το ποσό των 150 ευρώ ανά παροχή. Κατά τους τελευταίους δύο μήνες τέλος, προέβησαν σε συνεργασία με τον ΟΛΕ, παρά την αντιδικία που βρίσκεται υπό εκδίκαση στο Συμβούλιο Επικρατείας, στη διακοπή της παροχής νερού στο λιμάνι λόγω αυξημένης κατανάλωσης, που προήλθε κυρίως από τις πολύμηνες διαρροές, τμήμα των οποίων όμως έχει επισκευάσει ο σύλλογος με δικά του μέσα και οχι από ευθύνη των ελλιμενιζομένων. Η ενέργεια αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα ασφαλείας (πυρόσβεση κλπ), υγιεινής (κίνδυνος επιδημιών) και καθαριότητας στο λιμάνι καθώς και ιδιαίτερες δυσχέρειες στους επαγγελματίες αλιείς για τη διατήρηση και συντήρηση των αλιευμάτων τους προς διάθεση στους καταναλωτές.

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Νέας Περάμου προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία με τον νέο αντιδήμαρχο κ. Κοσμόπουλο και τον πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Περάμου κ. Λιώτα για επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τους ατυχείς χειρισμούς του απελθόντος αντιδημάρχου. Ενημερώνουμε την Κοινότητα Νέας Περάμου ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του Λιμανιού μας, την υγιεινή της περιοχής και την μελλοντική εξέλιξη και βελτίωση του.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Παρόμοια άρθρα

Back to top button