Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής της ΝΔ, Γιώργος Κώτσηρας συμμετείχε το διήμερο 11-12 Μαρτίου στις εργασίες της 4ης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση μέσω του Συμβουλίου της Ε.Ε. όπως ενημερώνει δελτίο τύπου εκ του γραφείου του.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 11 Μαρτίου ο κ. Κώτσηρας έλαβε μέρος στις εργασίες της Ομάδας Εργασίας (Working Group) «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία / Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια», όπου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, τόνισε πως: «δεδομένου ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συζητήσουν για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της Ευρώπης, οι συστάσεις και οι πρωτοβουλίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των σχετικών προτάσεων».
Επιπρόσθετα, αφού υπογράμμισε πως η έμφαση που δίνουν οι πολίτες της Ε.Ε. στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – όπως αυτή αντικατοπτρίζεται τόσο στις συνεισφορές στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα όσο και στις εθνικές εκδηλώσεις – είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, επισήμανε ότι: «τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων πολιτών, όπως τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τα θύματα εγκληματικών πράξεων, χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και ανάδειξης και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτυπωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στις τελικές προτάσεις της Διάσκεψης».
Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ακόμα πως: «χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με απόλυτη και αταλάντευτη δέσμευση για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο πλαίσιο αυτό καθίσταται απαραίτητη η αξιοποίηση ευρωπαϊκών νομικών εργαλείων, όπως ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση αυτή».
Αξίζει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης ο κ. Κώτσηρας συμμετείχε τόσο στη συνάντηση του σκέλους του Συμβουλίου της Ε.Ε., όσο και στη σχετική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το Σάββατο 12 Μαρτίου, ο Έλληνας Υφυπουργός Δικαιοσύνης συμμετείχε στη συζήτηση που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, στη θεματική του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Κώτσηρας έκανε αναφορά στη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, υπογραμμίζοντας πως ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί αδιαμφισβήτητα όχημα για τη μετάβαση της Ευρώπης στη νέα εποχή. Σημείωσε ακόμα, πως οι συστάσεις των Ευρωπαίων πολιτών αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους οι οποίες εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητας, την προώθηση του ψηφιακού αλφαβητισμού, καθώς και την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις ψηφιακές υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί πως η ψηφιακή μετάβαση θα έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα δικαιώματα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατοχυρώνονται στις Συνθήκες και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Μάλιστα, όπως είπε : «δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ε.Ε., που ακολουθεί τη νέα θεματική προσέγγιση, επικεντρώνεται στις βέλτιστες πρακτικές των κρατών – μελών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή».
Καταλήγοντας, ανέφερε πως: «είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, με στόχο την ενίσχυση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, οι οποίες είναι πιο επίκαιρες από ποτέ».