«Μπλε Σαρωνικός» και Beach Cleaning καθάρισαν τον βυθό του λιμένα της Πάχης Μεγάρων

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Μπλέ Σαρωνικός» πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της εθελοντικής ομάδας Beach Cleaning υποθαλάσσιος καθαρισμός στο λιμάνι της Πάχης Μεγάρων, εχθές το πρωί, Κυριακή 9 Απριλίου.

Σκοπός όλων αυτών των δράσεων και του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η αποσυμφόρηση του Σαρωνικού Κόλπου από όλων των ειδών τα απορρίμματα καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα γύρω από τη θαλάσσια ρύπανση. Η συγκεκριμένη εθελοντική ομάδα είχε επισκεφτεί και την προηγούμενη χρονιά την περιοχή μας για δράση καθαρισμού των ακτών πέριξ του λιμανιού.

Αυτή τη φορά στόχος ήταν ο υποθαλάσσιος χώρος εντός του λιμένα. Χαρακτηριστικό της δράσης της οποίας γίναμε μάρτυρες ήταν τα χαμογελαστά πρόσωπα των μελών της Beach Cleaning, η διάθεση για προσφορά και η άψογη οργανωτική επιμέλεια και συντονισμός τους. Νέοι άνθρωποι με άποψη και μεθοδική πρακτική για το περιβάλλον. Ο ενθουσιασμός τους ήταν ακόμη μεγαλύτερος διότι η χθεσινή τους δράση στα Μέγαρα, στο λιμάνι της Πάχης ήταν επετειακή, αφού ήταν η εκατοστή.

Στα άσχημα νέα της «ημέρας» τα υψηλά ποσοστά απορριμμάτων τα οποία και ανασύρθηκαν από τον βυθό του λιμένα της Πάχης. 2.024 κιλά επικίνδυνων, για το θαλάσσιο περιβάλλον, υλικών (πλαστικά, σχοινιά, πετονιές, καρέκλες, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες όλων των ειδών και των «γούστων») συν τα 164 ελαστικά διαφόρων διαμετρημάτων, πλην τρακτέρ. Δεν υπάρχει – ίσως- κάποιου είδους δικαιολογία ότι τα «έφερε ο καιρός» ή ο άνεμος, καθώς ο λιμένας είναι «κλειστός», εξ’ ου και λιμενικό καταφύγιο.

Όλα «βρήκαν» τη θέση τους στον βυθό από χέρι ανθρώπινο. Ας ελπίσουμε σε καλύτερες συμπεριφορές από αύριο, μιας και η θάλασσα, όπως και ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον, δανεικά είναι σε μας με απαιτητέα παράδοση στους απογόνους μας.

Beach Cleaning σας ευχαριστούμε με την ευχή να χιλιάσετε τις δράσεις σας.

ρεπορτάζ Α. Μπακαούκας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button