Μετά τις 4 Νοεμβρίου πρέπει να ξεκινήσει η συλλογή ελαιοκάρπου λόγω ψεκασμού δακοκτονίας

Η  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής σχετικά με το Πρόγραμμα Δακοκτονίας ανακοινώνει τα εξής:

 

«Στις 7 Οκτωβρίου 2015 ολοκληρώθηκε ο τελευταίος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της Ελιάς και αφορούσε ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Μεγαρέων και από το Δήμο Μάνδρας &  Ειδυλλίας τις ελαιοκομικές περιοχές του δημοτικού διαμερίσματος των Βιλίων.

 

Ο Ψεκασμός αυτός ήταν δολωματικός από εδάφους με το φυτοπροστατευτικό ΕΦΝΤΑΚΟΝ 40 ΕC του οποίου η υπολειμματικότητα είναι 28 ημέρες.

 

Επομένως η συλλογή του ελαιοκάρπου μπορεί να ξεκινήσει μετά την 4η Νοεμβρίου και σημειώνουμε ότι συλλογή ελαιοκάρπου πρίν την 4η Νοεμβρίου συνιστά παράβαση της Νομοθεσίας (Ν.4036 άρθρο 45 παρ.3) και επισείει διοικητικές κυρώσεις (300 – 30.000 Ευρώ).

 

Επισημαίνουμε ότι σε ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Μεγάρων που υπάρχει εκτεταμένη συγκαλλιέργεια με κηπευτικά και ως εκ τούτου εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη πληθυσμών δάκου η εφαρμογή των ψεκασμών υπήρξε περιορισμένη λόγω τεχνικών δυσκολιών αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας.

 

Στις περιοχές αυτές εφόσον κρίνουν απαραίτητο οι ιδιοκτήτες των ελαιοδένδρων μπορούν να προστατέψουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς καλύψεως για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα τηρώντας αυστηρά τα αναγραφόμενα επι της συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προίόντος που θα χρησιμοποιήσουν και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους συγκαλλιεργητές τους.

 

 Γνωρίζουμε επίσης ότι αρκετοί έμποροι αλλά και ιδιώτες προχωρούν σε συλλογή ελαιοκάρπου για Παρασκευή βρώσιμων ελιών από ελαιόδενδρα πρίν το στάδιο της πλήρους ωρίμανσης του ελαιοκάρπου.

 

Το παραγόμενο προϊόν (τσακιστές ελιές) είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για κατανάλωση εάν το ελαιόδενδρο ψεκάστηκε και ως εκ τούτου απαγορεύεται η κατανάλωση και η διακίνησή του.

 

Η υπηρεσία μας θα προχωρήσει όπως ορίζεται από τη Νομοθεσία σε δειγματοληψίες ελαιολάδου από παραγωγούς στα ελαιοτριβεία της περιοχής ή και ελαιοκάρπου από τα σημεία πώλησης (π.χ. λαϊκές αγορές).

 

Για την παραγωγή  αρίστης ποιότητας ελαιολάδου συνιστάται:

 

Έγκαιρη συγκομιδή ελαιοκάρπου και έκθλιψή τους χωρίς καθυστερήσεις.

 

Τονίζουμε ότι η τήρηση των προβλεπομένων ημερομηνιών προστατεύει τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και βεβαίως την ποιότητα και τη φήμη του παραγόμενου προϊόντος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Γεωπόνους της υπηρεσίας μας (Τηλ. 213 1600816).

Παρόμοια άρθρα

Back to top button