Κλειστά τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου

Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα Δευτέρα 29 Ιουνίου μέχρι και τις 6 Ιουλίου τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών, μετά από εισήγηση που έκανε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital control).

 

Εκτός λειτουργίας θα είναι σήμερα επίσης όλα τα ΑΤΜ, το Internet και phone banking, με στόχο τα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών, να ρυθμιστούν και να τεθούν σε λειτουργία σταδιακά από αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου.

 

Από αύριο στα ΑΤΜ οι αναλήψεις θα περιορίζονται σε 60 ευρώ ημερησίως ανά δικαιούχο ή λογαριασμό.

 

Όπως διευκρινίζεται από πλευράς τραπεζών:

1) Το κύκλωμα εκκαθάρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών λειτουργεί κανονικά και δεν επηρεάζεται από την εξαήμερη τραπεζική αργία. Δηλαδή οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες πρέπει να γίνονται αποδεκτές και εμφανίζονται στους λογαριασμούς των εμπόρων κανονικά όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι τώρα.

2) Οι έμποροι μπορούν να μεταφέρουν χρήματα, όσα θέλουν, σε λογαριασμούς προμηθευτών κ.λπ. μέσω e – banking χωρίς κανένα πρόβλημα και η συναλλαγή γίνεται άμεσα.

 

Επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι θα γίνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπερψηφίστηκε στη Βουλή.

 

Στο δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών οι εκλογείς θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των ψηφοδελτίων που θα αναγράφουν «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» και στο λευκό. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται τα λευκά, ενώ σύμφωνα με τον νόμο για τα δημοψηφίσματα που έχει ψηφιστεί το 2011, για να είναι δεσμευτική η απόφαση που θα ληφθεί, πρέπει να έχει συμμετάσχει στην ψηφοφορία το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους καταλόγους. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα θα συμμετέχουν και οι ψηφοφόροι που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια, καθώς έχουν ενταχθεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button