Κ. Δέδες: «Γιατί η πολεοδόμηση στη Βαρέα είναι μέτρο οπισθοδρόμησης;»

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του Κώστα Δέδε, Αρχιτέκτονα – Μηχανικού, συντονιστή της Τ.Ο. Ε.ΠΑ.Μ Δήμου Μεγαρέων και πρώην υποψήφιου βουλευτή με τη “Συμμαχία Ανατροπής” στη Δυτική Αττική.
Το κείμενο δημοσιεύεται, όπως απεστάλη από τον υπογράφοντα.

«Επιστρέφω με το ίδιο θέμα, για να διευκρινίσω κάποια πράγματα πάντα με τη θέληση της προώθησης του ενεργού πολιτικού διαλόγου και της κοινωνικής δικαιοσύνης που τόσο πολύ έχουν εκλείψει στις μέρες μας.

Στο προηγούμενο άρθρο είχα χαρακτηρίσει την πολεοδόμηση της Βαρέας σαν άκρως «οπισθοδρομικό» έργο ΣΗΜΕΡΑ, γιατί είναι προτεινόμενο από τον «νεοφιλελεύθερο προοδευτισμό».(*)

Δηλαδή έχουμε: από την ΠΑΡΑΝΟΜΗ (**) διέλευση ενός αγωγού «εμπορίας» ηλεκτρικού ρεύματος από την πόλη μας, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίστηκε «Εθνικού Συμφέροντος», μας δόθηκαν «αντισταθμιστικά» για να το βουλώσουμε.

Όμως δεν έφτανε αυτό. Τα αντισταθμιστικά δεν δόθηκαν για όποια χρήση των Μεγαριτών αλλά για την πολεοδόμηση μιας περιοχής (κ.ά.) προς την εκμετάλλευσή της από τους ίδιους. Δεν είναι κάτι το άγνωστο, είναι το σύστημα των Γερμανών που δάνειζαν την Ελλάδα έτσι ώστε να καταναλώνει τα Γερμανικά προϊόντα.
Άρα, και από τη στιγμή που δεν είναι έργο για την ευημερία της πόλης, είναι οπισθοδρομικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Εδώ είναι το θέμα μου.

Απ’ ότι γνωρίζουμε η πρόταση αυτή έγινε στη συζήτηση εκμετάλλευσης των αντισταθμιστικών από τη διοίκηση. Φυσικά στον «Σταμουλισμό» (***) δεν πέρασε καν από το μυαλό του να ρωτήσει επίσημα τη Μεγαρική κοινωνία. Έτσι, αποφασίστηκε η διασπορά αυτών των ποσών με βάση ποια κριτήρια;;

Δεν έγινε ανάλυση των ζητουμένων, στο σήμερα, για να διοχετευτούν αυτά τα κεφάλαια σε πραγματικά έργα στήριξης της κοινωνίας και κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής, που η πόλη μας είναι ένας από τους πρωταγωνιστές (κατείχε το 35% της παραγωγής αυγών στη χώρα μας).

Το εθνικό πρόβλημα λοιπόν σήμερα είναι η διάλυση του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα. Με τον ανοιχτό πολιτικό διάλογο θα μπορέσουν να μπουν στο τραπέζι οι αναλύσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων. Δεν είναι σωστό από την αρθρογραφία μόνο να προσδιοριστεί η κατάσταση, έτσι ώστε να προκύψουν και οι προτάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους να πάρουν τη θέση των «εκθέσεων ιδεών» των προεκλογικών προγραμμάτων.

Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αναγνώριση των προβλημάτων και έπειτα η προώθηση των λύσεων.

Δεν γίνεται σήμερα ακόμη να πιστεύουμε ότι η «τουριστική ανάπτυξη» είναι αυτό που μας λείπει. Δεν μπορεί να μην βλέπουμε την ανελέητη επίθεση που γίνεται στον παραγωγικό τομέα της χώρας μας, έτσι ώστε κυριολεκτικά να τη διαλύσουν.

Δεν μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα μας έχει μετατραπεί από: ΧΩΡΑ σε ΧΩΡΟ, που έχει «απανωτούς οργασμούς» υπερκερδών, ο «απόλυτος καπιταλισμός».

Καλώ λοιπόν, σαν ο συντονιστής της Τ.Ο. του Ε.ΠΑ.Μ Δήμου Μεγαρέων, τη νέα διοίκηση να ανοίξει επιτέλους τον πολιτικό διάλογο στην πόλη μας.

Η στήριξή μας θα είναι αμέριστη. Γνωρίζω ότι και το θέλει και το μπορεί, φτάνει βέβαια να «γιατρευτεί» από την ασθένεια της «Δημοφοβίας».

Με τιμή
Κώστας Αν. Δέδες
Αρχιτέκτων- Μηχανικός

(*) «νεοφιλελεύθερος προοδευτισμός»: είναι η μετάβαση του καπιταλισμού, μέσω μιας διαδικασίας που αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 60, όπου από «αυταρχικός και συντηρητικός» προωθείται στον πλήρη καταναλωτισμό, και για να επιτευχθεί αυτή η μετάβαση, θα πρέπει να σπάσει όλες τις παραδώσεις: παιδείας, ταυτότητας, ηθών, θρησκείας, έτσι ώστε με την απόρριψη αυτή να μετατρέψει τα πάντα σε «προϊόντα» (βλέπε άγιος Βαλεντίνος, άγιος Βασίλης, έθιμο του Μάη στα Μέγαρα, ολυμπιακοί αγώνες στις ΗΠΑ κλπ).

(**) ΠΑΡΑΝΟΜΗ: είναι παράνομη η διέλευση αυτή διότι περνάει από εντός σχεδίου δρόμους στον Λουτρόπυργο, πράγμα που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

(***) «Σταμουλισμός»: είναι ο «προοδευτικός συγκεντρωτισμός» που ορίζει ο νεοφιλελευθερισμός».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button