Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Κινέτας: «Τελικά ποιος είναι υπαίτιος για τα ανεπίλυτα προβλήματα μας;»

Ακολουθεί η επιστολή από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Κινέτας.

Κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουμε την ανεπάρκεια αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των υποσχόμενων έργων για υδροδότηση και αντιπλημμυρική προστασία της Κινέτας. Σε μια περιοχή που έχει πληγεί από μία πυρκαγιά και δύο πλημμύρες οι βασικές υποδομές έργων που είναι επιβεβλημένες, έχουν μετατεθεί στο «άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

Κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος έχουν στήσει ένα παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών που παίζεται στις πλάτες μας. Για την καθυστέρηση του έργου υδροδότησης η ΕΥΔΑΠ επιρρίπτει ευθύνες στο δήμο, για τη καθυστέρηση στις «κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης από τις καταστροφές των πλημμυρών στη Κινέτα» υπεύθυνοι είναι οι εργολάβοι που υποβάλλουν ενστάσεις, για τη καθυστέρηση της αντιπλημμυρικής προστασίας υπαίτια είναι μια άλλη καθυστέρηση, αυτή της ολοκλήρωσης των μελετών.

Τελικά ποιος είναι υπαίτιος για τα ανεπίλυτα προβλήματα μας;

Η πολιτική που ασκήθηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι σήμερα με κριτήριο τη λογική «κόστος – όφελος» για το κεφάλαιο, οδηγεί στην ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές όπου δεν συμφέρει οικονομικά να γίνουν, αφήνοντας απροστάτευτο το λαό και συνθλίβοντας τις ανάγκες του.

Βουλευτές και υπουργοί επικαλούνται την πρόοδο των έργων, που όμως είναι αποσπασματικά όπως αυτό για τη προστασία της Ολυμπίας Οδού, τα οποία διαιωνίζουν το πρόβλημα και θέτουν σε μεγαλύτερους κινδύνους τους κατοίκους της περιοχής στη Κάτω Κινέτα.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος ανέφερε πως «αφού κτίσατε στα κατσάβραχα θέλετε και νερό»; Επομένως οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η υδροδότηση όλης της Κινέτας και δεν έχει προβλεφθεί κατασκευή εσωτερικού δικτύου. Είναι ξεκάθαρη η έλλειψη ενδιαφέροντος ώστε οι οργανωμένοι οικισμοί να έχουν τα αυτονόητα (νερό, σχολείο κλπ.)

Το πρόγραμμα έργων «κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης από τις καταστροφές των πλημμυρών στη Κινέτα» από την περιφέρεια ύψους 19 εκ. έπρεπε ήδη να εκτελείται από τον Οκτώβριο 2020. «Κατεπείγουσες εργασίες» ένα χρόνο μετά από τις καταστροφές του 2019; Και το πιο σκανδαλώδες λόγω του κατεπείγοντος δόθηκε σε απ΄ευθείας ανάθεση με έκπτωση έργου 26%, όταν σε τέτοιου είδους εργασίες δίνεται έκπτωση 50% και 60%.

Το εν λόγω πρόγραμμα αναφέρεται σε ασφαλτοστρώσεις ορισμένων δρόμων, την αποκατάσταση των ζημιών στο γεφύρι της Πίκας καθώς και το καθαρισμό των χωματερών που δημιουργήθηκαν σε όλη την περιοχή, ενώ τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στη λεκάνη της Κινέτας αναφέρονται σε μια μελέτη που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Μπροστά σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα με πρωτοβουλία της επιτροπής αγώνα μαζεύτηκαν, εν μέσω πανδημίας, εκατοντάδες υπογραφές κατοίκων για την άμεση υλοποίηση των έργων ώστε να μη κινδυνέψει ξανά η ζωή των κατοίκων. Να μη δουν ξανά τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να χάνονται και να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Απαιτούμε
– Άμεση αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση και προστασία
– Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο γεφύρι της Πίκας
– Καμία άλλη καθυστέρηση στα αντιπλημμυρικά έργα στη λεκάνη της Κινέτας
– Να ασφαλτοστρωθούν όλοι οι δρόμοι της Κινέτας
– Με κατεπείγουσες διαδικασίες να υλοποιηθεί το έργο υδροδότησης για ΟΛΗ τη Κινέτα
– Να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές υποδομές για αποχέτευση
– Προσλήψεις για την υποστήριξη 24ωρης λειτουργίας του κέντρου υγείας Μεγάρων
– Να δημιουργηθεί περιφερειακό ιατρείο Κινέτας ενταγμένο στο κέντρο υγείας, στελεχωμένο με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.
– Δημιουργία ανοιχτού πεζοδρομίου στο παράδρομο της Ολυμπίας οδού για την εξυπηρέτηση των πεζών
– Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυση σχολείου
– Έργα προστασίας του δάσους
– Κατάργηση των τοπικών διοδίων
– Μείωση της τιμής του εισιτηρίου προαστιακού
– Καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων
– Αποζημίωση ΟΛΩΝ των πληγέντων από τις καταστροφές.

φωτογραφία αρχείου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button