Έκτακτο συντονιστικό για την επερχόμενη κακοκαιρία “Ιανός” στο Δήμο Μεγαρέων

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Μεγαρέων σχετικά με την επερχόμενη κακοκαιρία “Ιανός”:

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί το Σ.Τ.Ο

Ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας σύμφωνα με προειδοποιήσεις της ΕΜΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για το προσεχές τριήμερο, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης προσκάλεσε στο Δημαρχείο, σε έκτακτη συνεδρίαση το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων και συζήτησαν το θέμα του καιρικού φαινομένου, που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας και την περιοχή μας με το όνομα “Ιανός”.

Πρόκειται για Μεσογειακό τυφώνα (κυκλώνα) με θυελλώδεις ανέμους, βροχές και τοπικές καταιγίδες και προφανώς πρέπει αφ’ ενός να ληφθούν κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Κράτους, της Περιφέρειας και του Δήμου να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το έκτακτο αυτό φαινόμενο και αφ’ ετέρου να ενημερωθούν οι πολίτες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία κ. Κώστας Φυλακτός, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Μεγάρων, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μεγάρων,ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Μεγάρων, η Δασάρχης, εκπρόσωπος της Σχολής Πυροβολικού, ο Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και ο υπεύθυνος της διαχείρισης της κίνησης των οχημάτων και μηχανημάτων έργου του Δήμου.

Μετά τη σημερινή σύσκεψη ο κ. Σταμούλης δήλωσε:
« Σύμφωνα με έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εξέδωσε η ΕΜΥ και τις προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή μας.

Γι αυτό συγκάλεσα τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου είναι έτοιμος τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οχήματα και μηχανήματα.
Όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου τίθενται από απόψε το βράδυ σε ετοιμότητα.

Μένουμε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή και είμαστε συντονισμένοι με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια , την Πυροσβεστική, το Στρατό, το Δασαρχείο, την Αστυνομία και την Τροχαία και τις εθελοντικές ομάδες και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την έκτακτη αυτή κατάσταση.Το γεγονός αυτό ελπίζω να περάσει σύντομα κι ανώδυνα. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε συναγερμό.»

Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες ή να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα.
Οι επιπτώσεις του “Ιανού”, όπως ονομάστηκε αυτό το καιρικό φαινόμενο θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται ακόμη να προκληθούν υλικές ζημίες από τους ισχυρούς ανέμους και μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές , παράθυρα, αλλά και πτώσεις δένδρων ή στύλων της ΔΕΗ.
Ενδέχεται επίσης να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά.

Έτσι λοιπόν συνιστάται σε όλους, από απόψε, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου:

1.- Να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.
2.- Να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα ερμητικά.
3.- Να ελέγξουν αν στις ταράτσες οι υδρορροές είναι βουλωμένες.
4.- Στερεώστε στα μπαλκόνια γλάστρες, μαζέψτε τις τέντες και στερεώστε άλλα αντικείμενα, που μπορεί να τα παρασύρει ο άνεμος.
5.- Οσοι βρίσκονται σε περιοχές, που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ρέματα και χειμάρρους να αποφεύγουν να παραμένουν σε υπόγειους, ημιϋπόγειους και ισόγειους χώρους.
6.- Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους, που έχουν πλημμυρίσει πεζοί ή με όχημα, για κανένα λόγο.
7.- Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
8.- Μην μετακινείστε στις δασικές περιοχές και αποφεύγετε το κυνήγι αυτές τις ημέρες.
9.- Οι Αλιείς να αποφύγουν το ψάρεμα.
Σε περίπτωση ανάγκης επικοινων;hστε με τα τηλέφωνα του Δήμου:

Δημαρχείο Μεγάρων: 22960 81841
Νέα Πέραμος: 22960 32640
Γραφείο Τοπικής Κοινότητας Κινέτας: 22960 65487

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button