Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος Βαρθολομαίος

Εκοιμήθη σήμερα στις 07:30 ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρός Βαρθολομαίος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και εισήχθη στο νοσοκομείο “Ελπίς” πριν από δυο περίπου εβδομάδες. Παρά τις προσπάθειες των ιατρών, ο Σεβασμιώτατος είχε ήδη καταπονημένο οργανισμό και σε συνδυασμό με την προχωρημένη του ηλικία, κατέληξε.

Η σoρός του εκλιπόντος Μητροπολίτη θα βρίσκεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων από σήμερα (27/8) μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι όπου και θα ψαλεί η Εξόδιος Ακολουθία.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων, την Παρασκευή 29 Αυγούστου και ώρα 12.00, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο ενταφιασμός του μακαριστού Μητροπολίτη θα γίνει παρεκκλήσιο Αγίου Καλλινίκου, πλησίον του ναού του Αγίου Λαυρεντίου, δίπλα από τα γραφεία της Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος, στο Κουρκούρι Μεγάρων.

Βιογραφικό Σημείωμα Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίος (Κατσούρης) γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομική και Θεολογία. Αποφοίτησε από τη Θεολογική σχολή το 1953, ενώ χειροτονήθηκε Διάκονος το 1954 και Πρεσβύτερος το 1958. Διατέλεσε Ιεροκήρυξ και Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Χίου, Γραμματεύς και Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου.

Στις 27 Μαΐου 1974 χειροτονήθηκε πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος. Συνέγραψε πολυάριθμες μελέτες.

Σημειώνεται πως ο μητροπολίτης Βαρθολομαίος ήταν μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της επόμενης περιόδου, ωστόσο με επιστολή του έχει ζητήσει να αντικατασταθεί, καθώς δεν δύναται να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

 

Βάσει του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (Νόμος 590/1977), τοποτηρητής της Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

 

Διαβάστε επίσης: Στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων για προσκύνημα η σορός του εκλιπόντος Μητροπολίτη Μεγάρων [Φωτογραφίες]

Παρόμοια άρθρα

Back to top button