Δράσεις των εθελοντών της παιδικής λέσχης ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων

Στο πλαίσιο δράσεων ποιοτικής απασχόλησης, δημιουργικότητας, μάθησης και πολιτιστικής εξωστρέφειας, η ομάδα εθελοντών που συντονίζουν την παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων ανακοινώνει ότι «αυτή την Κυριακή θα περπατήσουμε μέσα στην πόλη και θα ασχοληθούμε με τα κτήριά της (την αρχιτεκτονική, τα χρώματα κ.α.). Επιπλέον, θα φωτογραφίσουμε και θα φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες, με βάση το υλικό που θα συλλέξουμε».

Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης δραστηριοποιείται στα πλαίσια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων, και τελεί υπό την αιγίδα της ΔΗΚΕΔΗΜΕ. Όλοι οι συντονιστές των δράσεων είναι εθελοντές, προερχόμενοι από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Κοινό σημείο αναφοράς είναι όμως η διάθεση προσφοράς στα παιδιά της πόλης ευκαιριών για ποιοτικά προγράμματα σε σχέση με το βιβλίο και τον πολιτισμό.

Γενικότερα:

– οι δράσεις γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε δεύτερη Κυριακή
– μπορούν να συμμετέχουν παιδιά άνω των 5 ετών
– είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά
– οι δράσεις πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους (φοράμε μάσκες και ζητάμε αρνητικό self ή rapid test)
– δεχόμαστε περίπου 20 παιδιά τη φορά και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
– είμαστε εθελοντές

Για τη δήλωση συμμετοχής οι γονείς μπορούν να στείλουν μήνυμα στη σελίδα μας στο Instagram ή να καλέσουν στο 6980802886. Απαραιτήτως για τα παιδιά να φέρουν μαζί τους, μάσκα, νερό, αντισηπτικό, δήλωση αρνητικού self ή rapid test και να φορούν άνετα ρούχα.

Ολόκληρη η ομάδα των εθελοντών αποτελείται από τους (με αλφαβητική σειρά):

Ειρήνη Αγγελή
Ελευθερία Βαζούκη
Σταυρούλα Γκαμπένη
Αναστασία Κοντόπουλου
Γεωργιάννα Κοκκίνη
Αθηνά Μέγα
Γιάννη Μωραΐτη
Κωνσταντίνα Τσολιάκου
Πετρούλα Φραγκούλη

Οι εθελοντές της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης σχεδιάζουν και υλοποιούν δημιουργικές δράσεις με αφορμή την επικαιρότητα και τον κόσμο, έχοντας ως βάση το παιδικό (ή και όχι μόνο) βιβλίο. Οι θεματικές των δράσεων καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης ζωής και τα παιδιά γνωρίζουν διάφορες πτυχές του κόσμου μέσα από την ιστορία, τις τέχνες, τη δημιουργική γραφή, τις επιστήμες και την επαφή με τη φύση.

Δεδομένου ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων ανήκει στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, κατά διαστήματα συνεργάζονται και πραγματοποιούν προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος.
Ένα παράδειγμα δράσης μας:

Οι καλοκαιρινές δράσεις του 2021 είχαν ως πυρήνα τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Τα παιδιά έγιναν εξερευνητές, περιηγητές, συνέθεσαν δικά τους ποιήματα για την ελευθερία, έμαθαν για τη ζωή των συνομήλικων τους κατά την επανάσταση.

Το πρωτότυπο περιεχόμενο των δράσεων έχει παρουσιαστεί σε μεγάλα συνέδρια, κάνοντας τη δουλειά της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Στα μέσα Νοεμβρίου η ομάδα της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης πρόκειται να παρουσιάσει το πρόγραμμά της «Η «εικονοποιϊα» της ουτοπίας στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου: τα παιδιά διαλέγονται με το έργο του ποιητή» στο επιστημονικό συνέδριο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button