Διώξεις κατά Δούρου και δημάρχων Δυτ. Αττικής για τις πλημμύρες [Δηλώσεις]

Δεκαέξι μήνες μετά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που προκάλεσε το θάνατο 25 συνανθρώπων μας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για 4 πλημμελήματα κατά 9 συνολικά ατόμων.

Μεταξύ αυτών που διώκονται είναι η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασίλειου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς και Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και 2 υπάλληλοι από τα εν λόγω δασαρχεία.

Η δίωξη στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου εις βάρος του οποίου θα προκύψουν ευθύνες κατά την ανακριτική έρευνα. Να σημειωθεί ότι η δικογραφία διαβιβάζεται ως κατεπείγουσα σε ανακριτή, λόγω σπουδαιότητας, όπως έγινε και με αυτή για το Μάτι.

Τα αδικήματα που αποδίδονται στους 9 είναι:

 • Πλημμύρα εξ αμέλειας
 • Ανθρωποκτονία εξ αμέλειας δια παραλήψεων τελεσθείσα κατά συρροή
 • Σωματική βλάβη εξ αμελείας δια παραλείψεως από υπόχρεους κατά συρροή
 • Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως
 • Ποιοι απαλλάσσονται

  Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις, συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία.

  Για 5 εξ αυτών η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής των αδικημάτων τα οποία αφορούν κυρίως πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες. Για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους 9 για:

 • έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας
 • έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας
 • πολεοδομικές παραβάσεις
 • έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων -έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων
 • Ειδικότερα, στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων καταγράφονται σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών ως προς την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών του ακραίου, όπως σημειώνεται, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

  Στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας παραμένει η δικογραφία που εξετάζει το τι έπραξαν οι αρμόδιοι φορείς από τον Νοέμβριο του 2017 προκειμένου να αποτρέψουν τις συνέπειες της επόμενης που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2018.

  Η απάντηση της Δούρου για τη νέα ποινική δίωξη


  «16 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη», αναφέρει σε δήλωσή της η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στην ίδια και σε άλλα οκτώ άτομα για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα.

  Και συνεχίζει: «Όπως έχω πει και πρόσφατα η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν. Τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3 ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου «Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου», ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς».

  Καταλήγοντας η κ. Δούρου τονίζει: «Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

  Δηλώσεις δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη

  Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος ερωτήθη και δήλωσε ότι δεν του έχει γνωστοποιηθεί κάποια απόφαση.

  Δηλώσεις δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά

  Με αφορμή τις διώξεις που ασκήθηκαν για τις φονικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική το 2017, θα ήθελα να τονίσω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κατανείμει με ορθότητα τις όποιες ευθύνες, όπου αυτές αντιστοιχούν και θα με απαλλάξει από κάθε κατηγορία.

  Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι μολονότι η ένταση των πλημμυρών ήταν μοναδική και ακραία στις Δημοτικές Ενότητες Ελευσίνας και Μαγούλας δεν υπήρξαν θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές, κυρίως σε υπόγεια και οδούς.

  Τα ρέματα Σαρανταποτάμου, Σούρες, Κατερίνι άντεξαν και, έστω οριακά, διοχέτευσαν τον όγκο των υδάτων προς τη θάλασσα της Ελευσίνας.
  Η σε βάρος μου ποινική δίωξη οφείλεται, προφανώς, στην ιδιότητα μου, ως πολιτικού προϊσταμένου της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Ελευσίνας, που έχει αρμοδιότητα και στο Δήμο Μάνδρας για τα εκεί θύματα και τις ζημιές.

  Διευκρινίζω ότι στερούμαι κάθε διοικητικής αρμοδιότητας και ευθύνης για εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ορεινής υδρονομίας, για πολεοδομικές παραβάσεις και αστυνόμευση, συντήρηση και διευθέτηση -οριοθέτηση ρεμάτων.

  Η περσινή τραγωδία εξακολουθεί να μας πληγώνει και γι αυτό ήμασταν από την αρχή, και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε προσηλωμένοι στην περαιτέρω προσπάθεια θωράκισης του Δήμου μας από ανάλογα φαινόμενα, όπως και τα έργα μας έχουν δείξει.

  Δήλωση της Δήμαρχου Μάνδρας – Ειδυλλίας

  Οι συμπολίτες μας της Μάνδρας, οι διερχόμενοι συνάνθρωποί μας, ο Δήμος και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος και κάτοικος του τόπου, είμαστε αυτοί που υπέστησαν την μήνη των ακραίων καιρικών φαινομένων. Φαινομένων πρωτόγνωρων, σε παγκόσμια κλίμακα, που ενέσκηψαν σε έναν απροστάτευτο τόπο με τέτοια σφοδρότητα, μέγεθος και ένταση.

  Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος στηρίξαμε, από την πρώτη στιγμή, τους συμπολίτες μας για να επουλώσουμε τις πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου 2017 και συνεχίζουμε να το πράττουμε μέχρι και σήμερα.

  Με τον ίδιο τρόπο θα συνδράμουμε με κάθε μέσο και θα στηρίξουμε την προσπάθεια της Δικαιοσύνης στην αναζήτηση των αιτιών και των όποιων ευθυνών για το κακό που μας συνέβη. Το οφείλουμε στην μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν την ημέρα εκείνη αλλά και όσων είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται στα λασπόνερα.

  Παράλληλα συνδράμουμε και θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε όλους τους αρμόδιους φορείς για να υλοποιηθεί ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να θωρακιστεί ο τόπος μας και ειδικότερα η πόλη της Μάνδρας ώστε να μην ξαναζήσουν τέτοια τραγικά γεγονότα, ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας.

  Παρόμοια άρθρα

  Back to top button