Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Η ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων σε ασκήσεις επίδειξης στα Μέγαρα

Επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΔΕΠ στην Πάχη Μεγάρων

Στο αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στα Μέγαρα σήμερα το πρωί 29 Ιουνίου, η ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων, ΟΥΚ, καταδρομείς και πεζοναύτες προέβησαν σε μια άκρως εντυπωσιακή επίδειξη επιχειρησιακού χαρακτήρα, που έλαβε χώρα συνολικά στην ευρύτερη περιοχή του Αεροδρομίου και Πάχης Μεγάρων, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή που την περιβάλλει.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που συνεστήθη προσφάτως με το έμβλημα – σύνθημα «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αποτελεί την επόμενη μέρα των Ειδικών Δυνάμεων και σηματοδοτεί την πλήρη αναβάθμιση του Σώματος και αλλαγή σελίδας για τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πραγματοποιήθηκε λοιπόν εχθές, Δευτέρα 28 Ιουνίου, η τελετή συγκρότησης και ενεργοποίησης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), «προχωρώντας μπροστά ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στρατηγός Φλώρος.

Έτσι, σήμερα Τρίτη 26 Ιουνίου, πραγματοποιείται στο Αεροδρόμιο Μεγάρων – Πάχη Μεγάρων, επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) στο πλαίσιο συγκρότησης και ενεργοποίησης της.

Ο νέος αυτός οργανισμός που δημιουργείται συγκεντρώνει ό,τι εκλεκτότερο από τις Ειδικές Δυνάμεις και των τριών Κλάδων, υπό ευέλικτο σχήμα διοίκησης, αποτελώντας έτσι την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων σε οποιοδήποτε σκέλος επιχειρήσεων.

Η ΔΕΠ είναι μία αυτόνομη Διοίκηση με διοικητή τον αντιστράτηγο Γιώργο Τσιτσικώστα, που ασκεί τη διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου είναι χωρισμένη στα εξής τμήματα:

– Μεραρχία των ειδικών δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών.

– Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ).

– Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Σε αυτήν θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου Σινούκ (CH-47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90. Οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button