Αντιδράσεις στην εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για την υγεία

Δραματικές αλλαγές συντελλούνται το τελευταίο διάστημα στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων και έντονων αντιδράσεων. Οι αλλαγές για γιατρούς και ασφαλισμένους είναι σημαντικές, αφού ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει μόνο ως αγοραστής υπηρεσιών και ένας νέος φορέας, το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, κάνει την εμφάνισή του.

 

Το δίλημμα της πλήρους και απακλειστικής απασχόλησης και το πλαφόν συνταγογράφησης, το οποίο υπολογίζεται στο -20% της προηγούμενης χρονιάς, έχουν προκαλέσει μπαράζ κινητοποιήσεων από πλευράς γιατρών, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τα δεδομένα αλλάζουν και για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι πλέον θα καταφεύγουν στα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα στελεχωθούν με τις ειδικότητες του παθολόγου, του γενικού ιατρού και του καρδιολόγου. Ωστόσο, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από πλευράς Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον νέο ρόλο των Κέντρων Υγείας και τον τρόπο λειτουργίας τους, σύμφωνα με τη διευθύντρια του καταστήματος Μεγάρων, Αμαλία Κωμαντζιά.

 

Όσον αφορά στη φαρμακευτική περίθαλψη, αναμένεται αύξηση στη συμμετοχή του ασθενή, η οποία έρχεται να προστεθεί στην επιπλέον καταβολή ενός ευρώ για κάθε συνταγή. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις, αφού, παρά την κατάθεση του νομοσχεδίου, οι αντιδράσεις είναι έντονες, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του να κρίνεται αμφίβολη.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button