Επί τη επετείω του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη ’73 η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Πέρυσι αυτές τις μέρες, ήταν η βίαια επίθεση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, ο άγριος ξυλοδαρμός των φοιτητών, η ρίψη χημικών και η αποπνικτική ατμόσφαιρα μέσα στην Πανεπιστημιακή Σχολή και στους γύρω δρόμους, που θύμιζαν τις οιμωγές, τον πανικό και τη βιαιότητα των γεγονότων του Πολυτεχνείου το 1973 από τη χούντα.
Φέτος η κυβέρνηση επεκτείνει τις χουντικές μεθόδους σε όλη την επικράτεια. Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων, απαγόρευση κατάθεσης στεφάνου από πολίτες, περιπολίες αστυνομικών παντού σε όλη τη χώρα – και μάλιστα με τη συνδρομή ελικοπτέρων και drones!
Σε συνδυασμό με τις ήδη εφαρμοζόμενες αποφάσεις περί απαγόρευσης κυκλοφορίας χωρίς άδεια, ελέγχου ταυτοτήτων όσων κυκλοφορούν στους δρόμους, απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, ελέγχου εργαζομένων αν έχουν άδεια από τον εργοδότη τους, απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα κλπ, οι κυβερνητικές πρακτικές δεν θυμίζουν απλώς χούντα. Είναι χούντα!
Η χώρα ολόκληρη έχει τεθεί σε καθεστώς κατάστασης πολιορκίας, χωρίς να κρατούνται καν, έστω και τύποις, τα προσχήματα. Πράγμα που ούτε η χούντα των συνταγματαρχών είχε αποτολμήσει, αφού εκείνη τουλάχιστον, επικαλέστηκε ως άλλοθι το σχετικό νόμο «περί κηρύξεως της χώρας εις κατάστασιν πολιορκίας και αναστολής άρθρων του συντάγματος».
Ποιον νόμο επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση που να της δίνει το δικαίωμα να κηρύττει άτυπα κατάσταση πολιορκίας καταπατώντας στην πράξη άρθρα του συνταγματικού χάρτη;
Είτε το καταλύεις «de jure» το σύνταγμα χρησιμοποιώντας φύλλα συκής όπως έκαναν τότε οι συνταγματάρχες, είτε το αδρανοποιείς de facto τσαλαπατώντας τα άρθρα του όπως κάνουν σήμερα οι κυβερνώντες, η βαρύτητα της ποινικής ευθύνης είναι ίδια.
Είτε χρησιμοποιείς το πρόσχημα του «κομμουνιστικού κινδύνου» είτε το πρόσχημα «της διασποράς του κορωνοϊού», η κατάλυση ή η αδρανοποίηση άρθρων του συντάγματος έχει το ίδιο αποτέλεσμα και συνεπώς, εμπίπτει στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.
Δεν γνωρίζουμε αν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, που εξέδωσε την χουντικής έμπνευσης απόφαση για το τριήμερο της επετείου του Πολυτεχνείου, ενήργησε ως υποχείριο του πολιτικού προϊσταμένου του, του κυρίου εκείνου που δεν βρήκε το χρόνο να διαβάσει όχι μόνο τα μνημόνια αλλά ούτε και το σύνταγμα της χώρας.
Ούτε γνωρίζουμε, εν τοιαύτη περιπτώσει, αν ο κ. Χρυσοχοΐδης ενήργησε αυτοβούλως ή ως μαριονέτα του κ. Μητσοτάκη. Ο οποίος, αποδεικνύοντας τη σοφία της ελληνικής παροιμίας «το μήλο θα πέσει κάτω απ’ τη μηλιά», κατέστησε τις αστυνομικές δυνάμεις κυρίαρχες στην καθημερινότητα του πολίτη με τους συνεχείς ελέγχους σε κάθε δρόμο, στενό και σοκάκι της χώρας και με την απειλή της επιβολής εξοντωτικών προστίμων.
Όταν ο πατέρας του, ως πρωθυπουργός το 1990, έλεγε στα σώματα ασφαλείας «Εσείς είστε το κράτος», σίγουρα δεν φανταζόταν ότι το όραμά του αυτό θα το επετύγχανε πλήρως και ολοκληρωτικώς ο γόνος του. Ο οποίος πλέον, δεν απέχει πολύ από τα μεγαλεία και τη δόξα του εκλιπόντος πατρός του, τότε που ένας ολόκληρος λαός κραύγαζε ρυθμικά «Μη-τσο-τά-κη κά-θα-ρμα» με τις παλάμες ανοιχτές.
Είτε ενεργούμενο των πολιτικών προϊσταμένων του είτε όχι, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας καταχράστηκε την ιδιότητά του ως ανώτερος κρατικός υπάλληλος.
Τα όργανα της διοίκησης, έχουν την υποχρέωση να τιμούν τον όρκο τους στο σύνταγμα της χώρας και όχι να γίνονται οι ορντινάντσες τυχάρπαστων επιλογών της εκάστοτε εξουσίας, τροφοδοτώντας έτσι τον εκφασισμό. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δεν τίμησε ούτε τον όρκο του ούτε την τήρηση του συντάγματος, ενεργώντας με την απόφασή του, καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του.
Η μήνυση/έγκληση που κατέθεσε εναντίον του ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης, μαζί με τους επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης του Μετώπου, εστιάζει και χαρακτηρίζει την απόφασή του εγκληματική σε βαθμό κακουργήματος. Γιατί σε παρόμοιες νοοτροπίες, στηρίχτηκαν οι συνταγματάρχες για να εγκαθιδρύσουν και να διατηρήσουν επί μια επταετία το καθεστώς ζόφου και τρόμου.
Ζούμε πάλι στιγμές και μέρες της χούντας του ’73. Βιώνουμε και πάλι ένα καθεστώς ολοκληρωτικό, αυτή τη φορά όμως με υπερενισχυμένες και τεχνολογικά εξοπλισμένες τις μεθόδους αστυνόμευσης, ελέγχου και καταστολής των πολιτών. Με ΜΑΤ, ΜΕΑ, ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, ηλεκτρονικά μέσα, ελικόπτερα και drones. Αλλά όπως και τότε, χωρίς ΨΩΜΙ, χωρίς ΠΑΙΔΕΙΑ, χωρίς ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Και με τη βουβή οργή να πάλλεται υπόγεια και να θεριεύει.
Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται, γι’ αυτό και τα εντεινόμενα κατασταλτικά μέτρα με αφορμή τα διάφορα προσχήματα. Ο φόβος ενός ξεσπάσματος, ενός νέου Πολυτεχνείου που αυτή τη φορά, μπορεί να τους πάρει και να τους σηκώσει!
Γι’ αυτό το λόγο κρατάμε το Πολυτεχνείο, την νεανική αυτή, ενωτική και λαϊκή εξέγερση, ζωντανό μέσ’ στις καρδιές μας.
Γιατί το Πολυτεχνείο ζει και θα συνεχίσει να ζει όσο τα προτάγματά του συνεχίζουν να ζητούν δικαίωση.
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2020
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ