43η Χοροεσπερίδα του Παμμεγαρικού Συλλόγου Αμερικής «Βύζας»

Ο Παμμεγαρικός Σύλλογος Αμερικής «Βύζας» γιόρτασε τα 43 χρόνια από την ίδρυση του, με την ετήσια χοροεσπερίδα που πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Rex Manor του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Κέφι, τραγούδια, χορός και μουσική με την ορχήστρα του Γρηγόρη Μανινάκη «Μικρόκοσμος», σημάδεψαν την Χοροεσπερίδα του Συλλόγου με την παράσταση να «κλέβει» ο χορός της Τράτας.

Ο φιλοπρόοδος σύλλογος της Ομογένειας αντιστέκεται στην αφομοίωση διδάσκοντας μεταδίδοντας στη νέα γενιά τις παραδόσεις και έτσι, για μια ακόμη φορά, οι κοπέλες του συλλόγου χόρεψαν τον «χορό της τράτας», ντυμένες στις πλούσιες παραδοσιακές μεγαρίτικες στολές που ο σύλλογος έχει αγοράσει από την Ελλάδα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Λίτσα Καστάνη

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του συλλόγου Λίτσα Καστάνη, που ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή της χοροεσπερίδας κι όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της. Η ίδια ανέφερε: «Για μια ακόμη φορά γιορτάζουμε την μεγαρίτικη κουλτούρας και την πολιτιστική μας κληρονομιά», είπε στο χαιρετισμό της η Λίτσα Καστάνη, προτρέποντας όλους να φέρνουν τα παιδιά τους στο σύλλογο, όπως έκαναν κι οι δικοί της γονείς, για να υπάρχει συνέχεια στη ζωή του στις ΗΠΑ.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, αναφέρθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στο οίκημα του συλλόγου, για την οικονομική ενίσχυση του Μεγαρίτη φοιτητή Ηλία Στρατούρη, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας, ενώ στις 25 Μαρτίου έγινε γεύμα αφιερωμένο στα μέλη.

Ο σύλλογος συμμετείχε στην εθνική παρέλαση, ενώ το Μάρτιο έγινε εκδήλωση από τις γυναίκες.

Στην αναμνηστική φωτογραφία διακρίνεται το ΔΣ. Όρθιοι: Γεώργιος Υψηλάντης, Κώστας Κάρκας, Νικόλαος Κάρκας, Λευτέρης Δρένης, Σπύρος Γαρυφάλλης. Καθήμενοι: Ελενα Γαρυφάλλη-Διακουμάκη, Γιάννης Γαρυφάλλης αντιπρόεδρος, Λευτέρης Υψηλάντης ταμίας, Λίτσα Καστάνη πρόεδρος, Αννα Καστάνη- Ντόιλ γραμματέας και Ιερόθεος Μωραΐτης. Φωτογραφίες: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΔΑΣ.

Ιστορία του Συλλόγου

Ο πρώτος μεγαρίτικος σύλλογος στην Αμερική ιδρύθηκε την Πρωτομαγιά του 1916 στο MacGill της Νεβάδα από τους πρώτους Μεγαρίτες μετανάστες με την ονομασία “Παμμεγαρικός Αλληλοβοηθητικός Σύλλογος Μεγαρέων “ΒΥΖΑΣ”, κάνοντας πολλές δωρεές στη γενέτειρα, με σημαντικότερη την ανέγερση του Γυμνασίου στα Μέγαρα. Η δράση του διακόπηκε στη δεκαετία του ’50.

Το 1975 οι Μεγαρείς της Νέας Υόρκης συναντήθηκαν στο Μπρούκλιν και αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Παμμεγαρικό Σύλλογο Αμερικής «Βύζας».

Η πρώτη μεγάλη χοροεσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Cotillion Terrace στο Μπρούκλυν το Φεβρουάριο του 1978, με τη συμμετοχή 472 ατόμων, και ήταν εκεί που για πρώτη φορά στην Αμερική οι Μεγαρίτισσες χόρεψαν το Χορό της Τράτας.

Χάρη στην ομόνοια και την προσφορά των μελών, ο σύλλογος απέκτησε το 1992 ιδιόκτητο οίκημα στο Μπρούκλιν.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button