20 – 80% μειώσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο

Με μειώσεις οι οποίες κυμαίνονται από 20 έως και 80%, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της διοίκησης για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού τα οποία θα ισχύσουν το 2012.

Στο σκεπτικό της διοίκησης για την συγκεκριμένη διαμόρφωση, επεκράτησε η ανάγκη της στήριξης ευπαθών ομάδων, ο περιορισμός των δαπανών, η νοικοκυρεμένη διαχείριση και η συμπαράσταση στους οικονομικά δοκιμαζόμενους πολίτες.

Όλα αυτά περιέγραψε ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης στην εισήγησή του η οποία ακολουθεί:

«Σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομικά στιγμή για τον δήμο η διοίκηση πήρε απόφαση, όπως είχε δεσμευτεί τον Μάρτιο του 2011, δείχνοντας το κοινωνικό της πρόσωπο προς το σύνολο  των πολιτών.

Προέβη σε γενναία μείωση των δημοτικών τελών στην Νέα Πέραμο  η οποία κυμαίνεται από 20% έως και 80%.

Κάτι σαν αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Ενώ είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε μια ενδιάμεση εξίσωση, αυξάνοντας και μειώνοντας κατά το ήμισυ τις ισχύουσες τιμές στα Μέγαρα και στην Νέα Πέραμο, αποφασίσαμε και μειώσαμε προς τα κάτω τα δημοτικά τέλη σε σταθερό σημείο και αποκαταστήσαμε την ανισορροπία εις βάρος τον κατοίκων του διαμερίσματος της Νέας Περάμου.

Συγχρόνως έχουμε προβεί σε σύνολο μέτρων προς τις ευπαθείς ομάδες ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους. Στις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, ο ιδιοκτήτης των οποίων είναι από 19 ως 29 ετών προσφέρουμε απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής δημοτικών τελών για 1 έτος.

Οι συγκεκριμένες μειώσεις έχουν ως αποτέλεσμα για τον δήμο μείωση των εσόδων από δημοτικά τέλη και ηλεκτροφωτισμό της τάξεως περίπου 200 χιλιάδων ευρώ.

Αυτό το ποσό για την τρέχουσα περίοδο, που οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, η ΣΑΤΑ, ο φόρος πετρελαιοειδών δεν υφίστανταιείναι για τον δήμο μεγάλη απώλεια.

Όμως παραμερίσαμε αυτήν την απώλεια αναλογιζόμενοι το καλό του συνόλου.

Για την απόφαση αυτή, και για όλες τις αποφάσεις μας είναι βέβαιο ότι θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας.

Με αυτές τις αποφάσεις διαφαίνεται ποια είναι η προοπτική. Δηλαδή να προασπίσουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας και να σταθούμε δίπλα στις κρίσιμες αυτές στιγμές που ζούμε.

Για τον λόγο αυτό, όλες οι ενέργειές μας έχουν ως γνώμονα την ανάγκη να δείξει και ο δήμος ότι υπάρχει τάση αφενός μείωσης δαπανών, αφετέρου εξοικονόμησης χρημάτων.

Στα πλαίσια αυτά έχει περάσει εκπόνηση προμελέτης για την εξοικονόμηση ενέργειας από τον δημοτικό φωτισμό για μείωση του συνόλου του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο πληρώνει ο δήμος ετησίως.

Στα πλαίσια αυτά ήδη έχουμε αντικαταστήσει ενεργοβόρους λαμπτήρες σε όλη μας την περιφέρεια.

Το περασμένο έτος, 2010, τα ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκε για πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΔΕΗ  ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο ευρώ, φέτος προβλέπεται να είναι μειωμένο κατά 200 χιλ. ευρώ και η προοπτική είναι να μειωθεί περισσότερο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των διαγωνισμών και της πολιτικής για την καθαριότητα, η κύρια μέριμνα και προοπτική της δημοτικής αρχής είναι να φτάσει στο σωστό και αποτελεσματικό σημείο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όπως ανέφερα στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στον προϋπολογισμό δεν θα υπάρχει καταμερισμένο ποσό για την μεταφορά και αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και κλαδευμάτων. Θα υπάρχει ενιαίος διαγωνισμός ο οποίος θα αφορά στο σύνολο αυτών των επί μέρους εργασιών  με σκοπό την σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

Μέσα από όλα αυτά φαίνεται ο δήμος δίδει μεγάλη  προσοχή και βαρύτητα στην συνολική αντιμετώπιση της καθαριότητας ενώ το κυρίως μέλημά του είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων τα οποία θα αποδώσει στους πολίτες».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button