Εορτασμός Αγίου Λαυρεντίου το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Έχει επικρατήσει από την Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος να εορτάζεται πανηγυρικά ο προστάτης και έφορος της Μητρόπολης, Άγιος Λαυρέντιος, την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών. Φέτος, η μνήμη του Αγίου θα εορταστεί με εσπερινό το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 18:30, στον Ι.Ν. Αγίου Λαυρεντίου στο Κουρκούρι Μεγάρων.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου το πρωί θα τελεστεί όρθος και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.

Επίσης, την Κυριακή, θα τελεστεί κατανυκτικός εσπερινός ιστορικο-μουσικο-φιλολογική εκδήλωση για την Προσωπικότητα του Αγίου από το Γραφείο Νεότητας.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων, Αρχιμ. Χρυσοστόμος Κουλουριώτης:

Η προσωπικότητα του Αγίου Λαυρεντίου
Πρόκειται γιά μιά φωτεινή και μεγάλη προσωπικότητα που από τα φτωχικά και ταπεινά τότε Μέγαρα το 17ον-18ον αιώνα αναδείχθηκε και έλαμψε στη σκοτεινιά της Τουρκοκρατίας, σαν αστέρι λαμπρό στο στερέωμα της σκλαβωμένης Ελλάδας.

Είναι θαυμαστός ο Άγιος μας Λαυρέντιος, γιατί αν και απλός και αγράμματος, πιστός όμως και πειθαρχημένος στο θέλημα του Θεού και της Θεοτόκου Μαρίας κατάφερε: α) να βρει την αγία θαυματουργή εικόνα Της. Β) να πάρει άδεια από τις τουρκικές αρχές να επανοικοδομήσει το ερειπωμένο παλιό Μοναστήρι της Σαλαμίνας (πράγμα δύσκολο στην Τουρκοκρατία) γ) να ανοικοδομήσει το Μοναστήρι εξ υπαρχής, να κτίσει περικαλή Εκκλησία-Ναό της Μεταμορφώσεως, να το κάνει Σταυροπηγιακό και δ) με τη φωτεινή προσωπικότητά του, την οξυδέρκεια, την θεληματικότητα, την επιμονή και την προσπάθεια και τις φροντίδες του, και κυρίως την πίστη και τα θαύματά του να το πλουτίσει με τεράστια περιουσία και να το αναδείξει Λαύρα Μοναδική μέσα στο έρεβος της σκλαβιάς της Τουρκοκρατίας.

Γι’ αυτά όλα οι Μεγαρείς είχαμε ένα χρέος, να Τον τιμήσουμε, να Τον αναδείξουμε, να Του κτίσουμε ένα επ’ ονόματί Του Ναό στα Μέγαρα και να τον γιορτάζουμε πανηγυρικά καί επίσημα, όπως τοῦ πρέπει.

Β) Ο Βίος του Αγ. Λαυρεντίου
Ο Όσιος πατέρας μας, Λαυρέντιος, ο Μεγαρεύς, ο εν Σαλαμίνι ασκήσας, γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1627 από τον Δημήτριο και την Κυριακή Κανέλλου και ονομάσθηκε στο βάπτισμά του Λάμπρος. Ήταν ένας απλός οικογενειάρχης-βιοπαλαιστής, οικοδόμος στο επάγγελμα, άνθρωπος πιστός και γνήσιος φίλος του Θεού. Τη σύζυγό του την έλεγαν Βασίλω και είχε δύο παιδιά, τον Ιωάννη και το Δημήτρη.
Κατόπιν θεομητορικής προσταγής το 1663 εγκατέλειψε τα εγκόσμια και ήλθε και μάλιστα θαυματουργικά, περπατώντας επάνω στη θάλασσα και πέρασε στον πορθμό από τα Μέγαρα προς Σαλαμίνα. Στη Σαλαμίνα, εκεί στα ερείπια του παλαιού Μοναστηριού βρήκε την αρχαία εικόνα της Θεομήτορος, η οποία ονομάσθηκε Φανερωμένη η Νεοφανείσα και εν συνεχεία ξαναοικοδόμησε το παλαιό Μοναστήρι χτίζοντας περικαλή και περιφανή Εκκλησία. Έτσι έγινε νέος κτίτορας και Ανακαινιστής της παλαίφατης Μονής της Σαλαμίνας.

Ζήσας οσιακώς και ασκητικώς επιτελέσας πολλά θαύματα, καταρτίσας μεγάλη Ιερά Μοναχική Αδελφότητα και αφήσας παράδειγμα αγιότητος εκοιμήθη την 9η Μαρτίου 1707, η δε μνήμη του εορτάζεται την 7η Μαρτίου κατ’ έτος.

Το χρέος
Η φωτεινή προσωπικότητα του Αγίου Λαυρεντίου, που όπως είπαμε, έλαμψε σε δύσκολα και σκοτεινά. Στά χρόνια της ανυπόφορης σκλαβιάς και τίμησε τα Μέγαρα-την ιδιαιτέρα μας πατρίδα- και μας έκανε και μας κάνει υπερήφανους σαν Μεγαρίτες, η προσωπικότητά Του και η παρουσία Του και το έργο Του.

Στη Σαλαμίνα που έζησε και ασκήθηκε εν Κυρίω και ετελειώθη εν Κυρίω (εκοιμήθη δηλ.) το 1707 από νωρίς (στα τέλη του 18ου αιώνα τιμήθηκε με Ναό μετά από ένα μεγάλο θαύμα που έκανε στη Σαλαμίνα το 1896).

Εδώ στα Μέγαρα εκτός από ένα μικρό παρεκκλήσιο, που του αφιερώθηκε άτυπα σ’ ένα απ’ τα δίκλιτα Ναϊδια του Λόφου της Αλκαθόης (Αγ. Δημητρίου) στο δίκλινο της Ναϊδιο τῆς Ὑπαπαντής, όπου υπάρχει εικόνα Του (ζωγραφισμένη το 1921 από τον Αγιογράφο Αδριανό) δεν υπήρχε τίποτε. Μέχρι που το 1975 ξεκίνησε ο τότε νέος και πρώτος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος, ο μακαριστός Ποιμενάρχης και Πατέρας μας κυρός Βαρθολομαίος μια προσπάθεια εορτασμού Του κατ’ έτος πρώτα στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας και έπειτα η πανήγυρις εορτάζετο στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής (1978-2012).

Το όραμα του Μακαριστού Μητροπολίτη Βαρθολομαίου ήταν να κτίσει Ναό του Αγίου Λαυρεντίου στο Κουρκούρι, ως Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο δίπλα στο Επισκοπείο.

Τελικά στις 9-5-1993 έθεσε το θεμέλιο λίθο του Ναού σε Αρχιτεκτονικά Σχέδια του Αρχιτέκτονα κ. Γεωργ. Χούνδρα και με την πρώτη δωρεά του μακαριστού Μεγαρίτη Κων/νου Καστάνη του Ιεροθέου, πούναι ο πάτρωνας του «ΚΑΣΤΑΝΕΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ», ξεκίνησε να κτίζεται ο Ναός. Έπειτα με δωρεά του Δήμου Μάνδρας ολοκληρώθηκε ο φέρων οργανισμός του όλου κτιρίου. Έκτοτε από το 1995 έως το 2010 παρέμεινε το κουφάρι του μπετονένιου Ναού στην τύχη του.

Το 2010 με την ευκαιρία των τότε γενομένων εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως για τη συμπλήρωση 35 χρόνων αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση και εκπλήρωση του μεγαρίτικου χρέους στον Άγιο μας.

Τότε Νοέμβριο τοῦ 2010 με την ευλογία του Μακαριστού Γέροντα μας, Μητροπολίτου κυροῦ Βαρθολομαίου ξεκινήσαμε την ολοκλήρωση τοῦ Ναοῦ. Ο υποφαινόμενος ορίστηκε από τό Μητροπολιτικό Συμβούλιο, Επόπτης του Ιερού αυτού Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου και φροντίσαμε από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τόν Μάιο του 2015 για την ολοκλήρωση του Ναού εσωτερικά και εξωτερικά και την τακτοποίηση του αυλείου χώρου, καθώς και των βοηθητικών χώρων.

Αναλάβαμε την διακονία αυτή με χαρά για να εκπληρωθεί το χρέος όλων μας των Μεγαριτῶν και κατοίκων των Μεγάρων από το Φθινόπωρο του 2011, ώστε μετά από συντονισμένη προσπάθεια και εργασία είχε ολοκληρωθεί εσωτερικά ο Ναός και να τελεσθεί ο πρώτος πανηγυρικός μεθεόρτιος Εσπερινός στην εορτή του Αγίου τον Μάρτιο 2011!!!

Την εκπλήρωση του χρέους μας, αναλάβαμε και ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Παρασκευής μαζί μέ τήν περί ημάς Μοναχική Αδελφότητα δώσαμε τον εαυτό μας στο εκκλησιαστικό αυτό έργο προς δόξαν Θεού και προς τιμήν του Οσίου μας Λαυρεντίου.

Έτσι το 2007 με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την οσία κοίμηση του Αγίου Λαυρεντίου εκδόσαμε το βιβλίο «ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΡΕΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ» -έκδοση της Ιεράς Μονής μας Αγίας Παρασκευής Μαζίου- στις εκδόσεις της «ΕΥΕΡΓΕΤΙΣ».

Ένα βιβλίο που συγκεντρώνει όλα τα ιστορικά και εκκλησιαστικά στοιχεία για τον συμπατριώτη μας Άγιο και την Μεγαρίδα και τη Σαλαμίνα καί την περιάκουστη καί παλαίφατη Μονή της Φανερωμένης, σε μια όμορφη και εύχρηστη έκδοση, που γνώρισε επιτυχία.

Παράλληλα, έγιναν εκδηλώσεις γιά την παρουσίαση του βιβλίου αυτού το 2008 υπό την επιστασία και τη φροντίδα μας.

Το 2010 έγιναν καί πάλιν εκδηλώσεις εορταστικές με τη συμπλήρωση 35 χρόνων (1974-2009: «Αργυροῦν Ιωβηλαῖον») από την Ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος, και διά αποφάσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Βαρθολομαίου ὡρίστηκε ο άγιος Λαυρέντιος, Προστάτης ολοκλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων καί Σαλαμίνος.

Δ) Η εκπλήρωση του χρέους μας
Έκτοτε, και η Αδελφότης του Μακρινού και η ημετέρα Αδελφότης αναλάβαμε την ολοκλήρωση του Ναού του Αγίου και την εξόφληση του χρέους των Μεγαρέων Ούτω και με τη βοήθεια και την συμβολή πολλών πιστών Μεγαρέων, ολοκληρώθηκε ο Ναός του Αγ. Λαυρεντίου, που αποτελεί κόσμημα πλέον των Μεγάρων.

Ε) Τα Ιερά Εγκαίνια του Ναού
Μετά, λοιπόν, από όλη αυτή την εργώδη και περιπετειώδη προσπάθεια ολοκληρώθηκε και ο αύλειος χώρος του Ιερού Ναού του Αγίου Λαυρεντίου, του Μεγαρεύς, του πατριώτη μας Αγίου.

Έτσι με όλα πλέον έτοιμα, έγιναν τα επίσημα εκκλησιαστικά εγκαίνια του Ναού και η κατά την εκκλησιαστική τάξη καθιέρωση του Αγίου Θυσιαστηρίου του Ναού στις 2 Μαϊου 2015 από το Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ με λαμπρότητα καί Χάρη από το Θεό πολλή.

Στ) Ο εορτασμός του Αγίου μας
Την εύσημη καί λαμπρή εκείνη ημέρα των Εγκαινίων του Ιερού Ναού κατά την επίσημη ομιλία Του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Κων/νος, είπεν οτι προσεπικύρωσεν τήν υπ’ αριθμ. 788/2010 Αρχιερατική Πράξη του μακαριστού Προκατόχου Του, Μητροπολίτου κυρού Βαρθολομαίου, με την οποίαν έχει ορισθεί «να εορτάζηται από κοινού η μνήμη του οσίου Λαυρεντίου είς άπαντα τα Ιερά Καθιδρύματα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως τήν Δ΄ Κυριακήν των Νηστειών εκάστου έτους μετά του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος… επειδή 1ον, ο όσιος Πατήρ ημών Λαυρέντιος εγεννήθη μέν, και ήνδρώθη εν Μεγάροις, ήσκησε δέ, καί απεβίωσεν εν Σαλαμίνι, δράσας καί εις τάς δύο πλευράς της Μητροπολιτικής Ημών Επαρχίας (τούς δύο πνεύμονας Αυτής θά ελέγομεν προσφυώς), τυγχάνει δε, η αγία προσωπικότης Του, ἐκείνη δι’ ής ἐκφράζεται καί πραγματοῦται ἡ πολυμερής καί πολύτροπος εὐλογία, ἡ προστασία καί ἡ σκέπη τοῦ Κυρίου πρός τήν Τοπικήν μας Ἐκκλησίαν, διά τοῦτο, διά τῆς ὑπ’ ἀριθμ. 788/2010 Ἀρχιερατικῆς ἡμῶν Πράξεως, καταγραφείσης ἐν τῷ Κώδικι τῶν Πράξεων ἡμῶν, ὡρίσαμεν, ὅπως ὁ Ὅσιος Λαυρέντιος εἶναι ἐν τοῖς ἐφεξῆς ὁ Προστάτης τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως. Ἐπίσης, ὡρίσαμεν, ὅπως, εὐχαριστιακῶς καί ἐκκλησιαστικῶς δοξολογῆται κατ’ ἔτος τό ὄνομα τοῦ Μεγάλου Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν διά τῆς τιμῆς, του εορτασμού και του επαίνου του οσίου δούλου Αυτού Λαυρεντίου, τέκνου τῆς Τοπικῆς ἡμῶν Ἐκκλησίας ηγιασμένου καί περιφανούς.

Αλλά και 2ον επειδή, αφ’ ενός μέν, η ὁσία Αὐτοῦ κοίμησις καί μνήμη ἐμπίπτει εἰς τόν λειτουργικόν χρόνον τῆς ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καί κατ’ ἔτος παρουσιάζονται λειτουργικαί δυσκολίαι, καθ’ ὅσον ἀπάδει ὁ χαρμόσυνος εορτασμός μνήμης Αγίου πρός τό όλον λειτουργικόν κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία, πένθιμος διάκοσμος, τροπάρια μετανοίας …) καί αφ’ ετέρου επειδή εν Σαλαμίνι εορτάζεται τοπικώς τό θαύμα του αγίου Λαυρεντίου, τό γενόμενον τήν 10ην Μαΐου 1896, καί ουχί η μνήμη Αυτοῦ, διά τουτο ωρίσαμεν διά της αυτής Πράξεως ἡμῶν νά ἑορτάζηται ἀπό κοινοῦ ἡ μνήμη τοῦ ὁσίου Λαυρεντίου εἰς ἅπαντα τά Ἱερά Καθιδρύματα τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως τήν Δ΄ Κυριακήν τῶν Νηστειῶν ἑκάστου ἔτους μετά τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τῆς Κλίμακος. Ως συμβαίνει καί εν τη Θεσσαλονικέων Εκκλησίᾳ μέ τήν μεταφερομένην τήν Δ΄ Κυριακήν τῶν Νηστειών μνήμην τοῦ αγ. Θεωνά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης…».

Όθεν, είπεν τότε κατακλείοντας τον λόγον Του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «ταύτα ἀναγγέλλοντες καί πάλιν εις άπαντας τούς αδελφούς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων καί Σαλαμίνος, γνωρίζομεν εις όλους ότι, η μνήμη του Οσίου Λαυρεντίου θά εορτάζηται εις τό εξής έκάστην Δ΄ Κυριακήν των Νηστειών επισήμως εις ολόκληρον την Μητροπολιτικήν Επαρχίαν…» . Και επομένως εφέτος ο εορτασμός είναι μεθαύριο Κυριακή 26 Μαρτίου.

Εφέτος, λοιπόν, η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του Οσίου Πατέρα και Προστάτη μας Λαυρεντίου θα γίνει σε Παμμητροπολιτικό επίπεδο την Δ΄Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή το ερχόμενο ΣαββατοΚύριακο 25 και 26 Μαρτίου, κατά το παραπάνω Πρόγραμμα με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ στο Κουρκούρι των Μεγάρων

Στο εορτασμό αυτό μεθαύριο θα έχουμε την χαρά και την ευλογία να μεταφερθεί από την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Φανερωμένης από τη Σαλαμίνα η Τιμία και Ιερά Κάρα τού Αγίου μας Λαυρεντίου και να την προσκυνήσουμε και να παρίσταται μεταξύ μας συνεορταζομένη και αγιάζουσα δια της αγιαστικής Χάριτος την οποία τα Τίμια και Ιερά Λείψανα των Αγίων μας κέκτηνται.

Όλοι λοιπόν, οι Μεγαρείς και όλοι οι Χριστιανοί ας εορτάσουμε τον Άγιο μας τον προστάτη μας και συναντιλήπτορα μας, τον θαυμαστό ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΝ και ας προσέλθουμε μετά πίστεως και αγάπης και πόθου στο Ναό Του να τον προσκυνήσουμε και να λειτουργηθούμε.

Αλλά και το απόγευμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 26 Μαρτίου 6μ.μ. μέ τήν εὐκαιρίαν τοῦ Παμμητροπολιτικοῦ ἑορτασμοῦ τοῦ Προστάτου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ, αφού ψαλλεί ο ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ θα ακολουθήσει ὡραία ἱστορικο-μουσικο-φιλολογικήν ἐκδήλωση γιά τήν Προσωπικότητα τοῦ Ἁγίου μας, Τήν ἐκδήλωσιν ἑτοιμάζουν & θά παρουσιάσουν οἱ λειτουργικές ὁμάδες τοῦ Γραφείου Νεότητος.

Με το καλό, λοιπόν και καλή Πανήγυρι!»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button